Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Na prelome mesiaca sme informovali o ďalšom rekorde spoločnosti Xiaomi – až 200 W káblovom nabíjaní, ktoré dokáže doplna nabiť prispôsobený telefón už za 8 minút. Nie je však všetko také ružové, ako sa zdá.

Ako totiž informuje Android Authority, životnosť batérie pôjde rapídne dole. Portál, odkazujúci na súhrn otázok a odpovedí z Weibo zistil, že k degradácii života batérie u Xiaomi dôjde už v prvých mesiacoch.

Extrémne rýchle nabíjanie za prvé dva roky s veľkou pravdepodobnosťou dostane 4000 mAh batériu na hladinu 3200 mAh, čo je zhruba 80 % pôvodnej veľkosti. Súbežne, 5000 mAh zariadenia budú po takmer 24 mesiacoch fungovať na 4000 mAh  kapacite.

Xiaomi sa pritom opiera o čínske regulácie, ktoré deklarujú, že batérie, degradované o 400 cyklov musia disponovať aspoň 60 % celkovým objemom pôvodnej veľkosti. Ako ale upozorňuje zdroj, ide o extrémne nízku hranicu, keďže by to znamenalo, že výdrž 4000 mAh telefónu môže už za prvý rok degradovať na 2600 mAh.

To je pri aktuálnych smarfónoch sotva poldňová výdrž. Na druhej strane, ázijský trh je aktuálne známy prekračovaním hraníc, kde sú hlavnými figurantmi spoločnosti Oppo alebo práve Xiaomi. Veríme ale, že vyššie ako 100 W nabíjanie je hudbou vzdialenej budúcnosti.

Takej budúcnosti, kde nabíjacie cykly sú šetrnejšie k batériám. Väčšina konzumentov predsa len uprednostní dlhodobejšiu udržateľnosť batérií s o niečo pomalším nabíjaním, kde stále prijateľným štandardom je 65 W výkon. Práve táto hodnota je aktuálne zlatým prienikom rýchleho nabíjania a degradácie života batérií.

Zdroj: Android Authroity, GSMArena

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú