V súvislosti s čínskymi smartfónmi sa často hovorí o otáznej bezpečnosti súkromných dát používateľov, ktoré v nich sú uložené.

V minulosti dokonca otázniky nad produktami firmy Huawei viedli až k zákazu spolupráce amerických firiem s touto spoločnosťou, ktorý vtedy, aj kvôli sérii politických rozhodnutí v tzv. americko-čínskej obchodnej vojne, presadil bývalý prezident Donald Trump.

Iné krajiny zas čínske firmy vyraďujú z tendrov na budovanie sieťovej infraštruktúry a štátnych objednávok.

Kroky podložené dôkazmi, aj úplne vymyslená histéria

Neistota a nedôvera pramení práve z krajiny pôvodu – Čína je známa porušovaním ľudských práv a tamojšia komunistická vláda si súkromie občanov nectí tak, ako demokratický západ.

Existujú však aj obavy, že Čína by cez zariadenia svojich firiem mohla sledovat‘ zariadenia najmä štátnych zamestnancov v Európe.

Diskutovalo sa aj o tom, či by čínske firmy takúto požiadavku vôbec mohli odmietnuť.

Olej do ohňa priliali napríklad aj úrady v Litve ktoré tvrdili, že smartfóny Xiaomi a Huawei obsahujú bezpečnostné riziká, hoci išlo skôr o zraniteľnosti, nie zámerne otvorené zadné vrátka.

Nemci teraz tvrdia úplný opak

Spoločnosť Xiaomi sa teraz naopak pochválila správou od nemeckého federálneho úradu pre informačnú bezpečnosť (BSI).

Ten vykonal audit smartfónov Xiaomi so zameraním na Nemecko. BSI podľa nej dospela k záveru, že nemôže identifikovať žiadne anomálie, ktoré by si vyžadovali ďalšie vyšetrovanie alebo iné opatrenia.

V reakcii na to hovorca spoločnosti Xiaomi povedal: „Xiaomi je potešené, že výsledky vyšetrovania nemeckého federálneho úradu pre informačnú bezpečnosť (BSI) zverejnené včera potvrdzujú náš záväzok konať transparentne, zodpovedne a s cieľom dávať súkromie a bezpečnosťou našich zákazníkov najvyššiu prioritu.

Vyšetrovanie dokázalo, že dodržiavame všetky zákony EÚ a národné zákony o ochrane osobných údajov a bezpečnosti, ako aj všetky príslušné normy EÚ pre zariadenia. Vítame sprostredkovanie informácií s používateľmi, regulačnými orgánmi a ďalšími zainteresovanými stranami, ako je BSI a sme odhodlaní neustále zlepšovať a inovovať naše produkty a služby,“ stojí v tlačovom vyhlásení firmy.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú