Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Hoci vesmír nie je zrovna ideálnym prostredím na šírenie zvuku, galaktické kopy v sebe ukrývajú toľko plynu, že zvuk sa týmto prostredím dokáže šíriť a my sme schopní ho zaregistrovať.

Ako znie čierna diera?

To je aj nedávny prípad kopy galaxií Perzeus, čo je masívne zoskupenie galaxií a jedna z najbližší galaktických kôp. Kopa galaxií Perzeus je s priemerom 11 miliónov svetelných rokov jedným z najhmotnejších objektov v známom vesmíre.

Nachádza sa vo vzdialenosti viac ako 200 miliónov svetelných rokov od Zeme a vo svojom jadre ukrýva gigantickú supermasívnu čiernu dieru, upozorňuje portál  InterestingEngineering.

Vedci z NASA už desiatky rokov vedia, že zvnútra tejto galaktickej kopy vychádzajú tlakové vlny, ktoré prechádzajú cez horúci oblak plynu obklopujúci tento klaster. Pomocou techniky nazývanej sonifikácia, NASA dokázala premeniť dáta zozbierané z pozorovaní tejto oblasti na zvuk.

Bohužiaľ, tieto zvuky boli pre ľudské ucho nepočuteľné. Preto NASA tieto zvuky nedávno transformovala do pre nás počuteľného rozsahu, vďaka čomu si dnes môžeš vypočuť, ako v skutočnosti znie supermasívna čierna diera.

Ako znejú ďalšie astronomické objekty?

Začiatkom minulého roka NASA zverejnila údaje získané z vesmírnych teleskopov Chandra, Hubble a Spitzer a premenila ich na zvuky vydávané pozemskými hudobnými nástrojmi.

Konkrétne sa NASA zamerala na premenu údajov na zvuk pri troch extrémnych astronomických javoch, akými sú Krabia hmlovina, supernova 1987A a v neposlednom rade kopa galaxií s katalógovým označením 1E 0657-56 nazývaná tiež „Bullet Cluster“. Viac informácií nájdeš v samostatnom článku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú