NASA sa zrejme bude musieť na nejakú dobu rozlúčiť so svojou legendárnou sondou Voyager 2, ktorá sa nachádza takmer 20 miliárd kilometrov od Zeme. Problémom je komunikačná anténa, ktorá ostala po sérii príkazov nesprávne orientovaná a je vychýlená o 2 stupne, vysvetľuje vesmírna agentúra v blogu.

Komunikácia nefunguje

Množstvo podobných problémov vzdialených sond je možné riešiť ďalšími príkazmi, čo však v tomto prípade nebude fungovať. Kvôli vychýleniu antény Voyager 2 nedokáže prijímať ďalšie príkazy zo Zeme, ani nám odosielať nové dáta. Najbližší pokus na opravu bude v októbri 2023, kedy by mal nastať automatický reset antény.

NASA aj naďalej udržiava komunikáciu so sondou Voyager 1, ktorá je vzdialená až 24 miliárd kilometrov od Zeme a naďalej funguje podľa očakávaní. Obe sondy sa však pomaly ale isto blížili ku svojmu koncu, ktorý NASA naplánovala na rok 2025.

Dôvodom je ich vek a fakt, že energiu im dodávajú rádioizotopové termoelektrické reaktory. Vnútri týchto reaktorov sa nachádza rádioaktívny izotop, ktorého teplo z postupného rozpadu je premieňané na elektrickú energiu. Postupom času však produkcia tepla klesá, keďže sa látka rozpadáva na ľahšie prvky.

Výsledkom je, že takýto generátor viac nedokáže zásobovať potrebné zariadenia energiou a sonda sa stáva nepoužiteľnou. Obe sondy Voyager budú putovať vesmírom ďalej, viac však nebude možné s nimi komunikovať a vede neprinesú viac poznatkov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú