Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

NASA zverejnila v júni minulého roka 20-stranový plán, ktorý obsahuje detailné pokyny. Vďaka nim by mali byť Spojené štáty pripravené na situáciu, kedy sa k Zemi priblíži asteroid či kométa na menej ako 48 miliónov kilometrov, informuje Fox News. Vo vesmíre je približne 20 000 asteroidov, ktoré sa približujú a NASA tak rozširuje svoje protokoly, aby mohla reagovať na prípadnú kolíziu.

USA mÁ aktuálne významné vedecké, technické a operačné možnosti, vďaka ktorým môžu vytvoriť účinný plán v boji proti blížiacim sa asteroidom. Rovnako tak bude nevyhnutá aj spolupráca s medzinárodnými partnermi, ktorí budú zapojení do programu a pomôžu v prípade ohrozenia.

NASA si tiež pripravuje technológie pre sledovanie a simulovanie modelov asteroidov, aby zdokonalila svoje protokoly a núdzové postupy.

Prednedávnom sa však objavili aj správy, že tejto agentúre s blížiacimi sa asteroidmi pomôže SpaceX Elona Muska, ktorý poskytne svoje rakety pre odklonenie blížiacich sa vesmírnych telies. Podobnú hypotetickú situáciu teraz budú vo Washingtone riešiť aj vedci, astronómovia a experti, ktorá sa môže jedného dňa stať pravdivým, informuje Yahoo.

Zdroj: Fox News, Yahoo

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú