Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktualizácia 29.3.2024

Sam Bankman-Fried (SBF) bol odsúdený na 25 rokov väzenia za trestný podvod, ktorý viedol k pádu jeho burzy FTX a krádeži miliárd dolárov od jeho bývalých zákazníkov, informoval Financial Times.

28. marca sa SBF objavila na federálnom súde na Manhattane, aby vypočula amerického okresného sudcu Lewisa Kaplana, ktorý ho odsúdil na 300 mesiacov (25 rokov) väzenia za zločiny, ktoré spôsobili zánik FTX. SBF bol vlani v novembri uznaný vinným v siedmich bodoch obžaloby – vrátane podvodov s bankovými a cennými papiermi, prania špinavých peňazí a sprisahania, ktoré ho zasiahli po tom, čo FTX v novembri 2022 vyhlásila bankrot s dierou vo svojej súvahe vo výške 8 miliárd dolárov.

Pôvodný článok

Federálna prokuratúra odporučila, aby bol Sam Bankman-Fried, bývalý generálny riaditeľ burzy kryptomien FTX, odsúdený na 40 až 50 rokov väzenia. Toto odporúčanie prichádza po tom, ako bol Bankman-Fried uznaný vinným vo všetkých siedmich obvineniach, ktorým čelil, vrátane podvodu a sprisahania, za krádež 8 miliárd dolárov od zákazníkov, píše CNN.

Vynesenie rozsudku je naplánované na 28. marca. Zatiaľ čo obhajoba presadzovala oveľa kratší trest vo výške 5,25 až 6,5 roka, pričom sa odvolávala na to, že nemal nekalý úmysel a klienti FTX mohli získať väčšinu svojich peňazí späť, prokurátori zdôrazňovali potrebu trestu, ktorý by odrážal závažnosť trestných činov a slúžil ako odstrašujúci príklad pre ostatných.

Napriek výzve obhajoby na zhovievavosť založenej na Bankman-Friedovej filantropii a ľútosti obžaloba zdôraznila rozsiahlu škodu spôsobenú veľkému počtu obetí a bezostyšné nerešpektovanie právneho štátu.

Príde o ňom aj seriál

Šialený bankrot kryptoburzy FTX sfilmuje Amazon Studios. O práva na nakrúcanie mal záujem aj Apple či Netflix, Amazon však všetkých konkurentov predbehol, informuje Deadline. Dramatický seriál má byť obmedzený na 8 častí.

Na obrázku sa nachádza ilustračný bitcoin a Sam Bankman-Fried, zakladateľ FTX.
Unsplash/Jonathan Borba/CC/Cointelegraph (Úprava redakcie)

Za vizuálom a spracovaním budú stáť legendárny režiséri Marvelu Joe a Anthony Russo, pričom pilotný diel má na starosti nemenej známy David Weil. Vychádzať budú z knižnej predlohy Michaela Lewisa, ktorý so zakladateľom FTX strávil 6 mesiacov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú