Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) uvažuje o 23. a 27. septembri ako o možných termínoch pre ďalší pokus o začatie misie Artemis 1 k Mesiacu. Podľa agentúry AFP to vo štvrtok vyhlásil vysokopostavený predstaviteľ NASA Jim Free.

Dva predchádzajúce pokusy o štart superťažkej nosnej rakety SLS (Space Launch System) v rámci misie Artemis 1 boli zrušené po tom, ako mala raketa technické problémy vrátane úniku paliva.

Predstavitelia NASA na tlačovej konferencii vo štvrtok uviedli, že okno pre štart 23. septembra sa začne o 06:47 h miestneho času, zatiaľ čo 27. septembra sa štartovacie okno otvorí o 11.37 h miestneho času.

Riaditeľ NASA Bill Nelson vysvetlil, že podľa polohy Mesiaca a Zeme by sa ďalšie štartovacie okno malo otvoriť začiatkom októbra.

K štartu megarakety by však pravdepodobne nemalo dôjsť skôr ako v polovici októbra, a to pre plánovaný let dvoch astronautov NASA, jedného astronauta z Japonskej leteckej agentúry pre výskum vesmíru a ruského kozmonauta na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Štart ich rakety sa totiž má uskutočniť z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride, odkiaľ sa na cestu k Mesiacu vydá aj nosná raketa SLS.

Misia Artemis 1 je testom rakety SLS a modulu Orion, v ktorom majú byť namiesto živej posádky tri figuríny. Orion by mal lietať okolo Mesiaca na vzdialenej obežnej dráhe a po niekoľkých týždňoch sa vydať späť na Zem a dopadnúť do Tichého oceána.

Ak bude prvá misia úspešná, na máj 2024 je naplánovaná misia Artemis 2 aj s ľudskou posádkou, ktorá absolvuje okružný let okolo Mesiaca. Hlavným cieľom NASA je však pristátie ľudí na Mesiaci, čo chce dosiahnuť do konca roku 2025.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú