Iránske železnice sa v piatok stali terčom kybernetického útoku, uviedla agentúra AP odvolajúc sa na informácie polooficiálnej tlačovej agentúry Fars.

Hackeri zverejňovali falošné správy o údajných meškaniach alebo zrušeniach vlakov na digitálnych informačných tabuliach po celej krajine.

Zjavne sa snažili byť vtipní, keďže spolu so správami „o veľkom oneskorení alebo zrušení vlakového spojenia z dôvodu kybernetického útoku“ vyzývali cestujúcich, aby zatelefonovali na informácie, pričom uviedli telefónne číslo kancelárie najvyššieho duchovného vodcu krajiny ajatolláha Alího Chomeiního.

Hackerský útok viedol podľa agentúry k „bezprecedentnému chaosu“ na železničných staniciach. Žiadna skupina sa zatiaľ neprihlásila k zodpovednosti za kyberútok.

Elektronický systém pre sledovanie vlakov v krajine vypadol už skôr toho dňa. Nebolo však bezprostredne jasné, či tento výpadok bol tiež súčasťou kybernetického útoku.

Iránsky národný železničný dopravca však tieto správy podľa agentúry AFP poprel. Hovorca iránskych železníc Sádegh Sekrí pre agentúru ISNA poprel, že by došlo k narušeniu plynulosti železničnej dopravy alebo kybernetickému útoku. Železnice vo vyhlásení zverejnenom v piatok večer uviedli, že vlaky premávajú podľa harmonogramu.

Irán bol v posledných rokoch terčom viacerých pokusov o kybernetický útok, píše AFP. Ministerstvo telekomunikácií koncom roka 2019 informovalo o organizovanom kybernetickom útoku na štátnu infraštruktúru, ktorý Teherán „identifikoval a odrazil“. Podrobnosti o tom, kto útok vykonal a na aké sektory bol zameraný, však nekonkretizovalo.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú