Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Na summite skupiny G20 koncom týždňa v japonskej Osake sa bude okrem iného diskutovať o kompromise v otázke minimálnej dane pre IT spoločnosti. Uviedol to v stredu zdroj z nemeckej vlády. Berlín podľa neho dúfa, že finálna dohoda by sa mohla dosiahnuť do konca roka 2020.

Japonské noviny Asahi s odvolaním sa na návrh komuniké nadchádzajúceho summitu 20 najväčších svetových ekonomík zase napísali, že lídri G20 pravdepodobne poukážu na potrebu podporovať voľný obchod ako prostriedok na dosiahnutie silného globálneho rastu.

Agentúra AP v tejto súvislosti uviedla, že aj keď americký prezident Donald Trump pohrozil eskaláciou obchodného sporu s Čínou a zavedením ciel na takmer všetok dovoz z ázijskej krajiny, summit môže, podobne ako vlani, priniesť odklad.

Trump sa na okraj summitu stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a analytici špekulujú, že by sa mohla opakovať situácia z vlaňajšieho novembra, keď sa oba lídri stretli ostatný raz, tiež na summite G20. Výsledkom bolo totiž prímerie v obchodnom spore a oživenie rokovaní.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú