Google dostal v minulom roku mastnú pokutu za zneužívanie monopolného postavenia, no teraz sa snaží o nápravu svojich predošlých chýb. Doteraz ponúkal ako jediný vyhľadávací nástroj pri nastavovaní systému Android iba svoj vyhľadávač. Od začiatku marca tomu bude inak. Google zverejnil zoznam vyhľadávacích nástrojov, ktoré si budú môcť používatelia v jednotlivých krajinách zvoliť ako alternatívu za jeho Google Search, informuje The Verge.

Od 1. marca Google ponúkne pri nastavovaní Android smartfónov používateľovi na výber, ktorý vyhľadávač si zvolí za primárny. Okrem vlastného tak musel do ponuky zaviesť aj ďalšie vyhľadávacie nástroje. Spoločnosti si ale túto príležitosť nezískajú zadarmo. Googlu zaplatia zakaždým, keď si používateľ vyberie konkrétny vyhľadávač.

Spoločnosť uskutočnila aj aukciu, ktorá určila, aké ďalšie vyhľadávacie nástroje sa vo výbere objavia. Ponuka sa pritom líši v závislosti od konkrétnej krajiny. Na Slovensku si budeme môcť vybrať z vyhľadávačov DuckDuckGo, Info.com a Seznam. Samozrejme nebude chýbať Google vyhľadávač. Rovnakú ponuku dostanú aj používatelia v susednom Česku. Bing sa však vo väčšiny zoznamov nedostal. Dostupný bude iba vo Veľkej Británii, informuje TechRadar.

Zdroj: The Verge, Google, TechRadar

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú