V správe boli použité materiály TASR.

Elon Musk, technologický vizionár a zakladateľ spoločnosti Tesla či SpaceX, sa opäť dostal do sporu s vládou – tentokrát austrálskou. Tá navrhuje legislatívu, ktorá by ukladala gigantickým technologickým spoločnostiam, ako je práve Muskova platforma X (predtým známa ako Twitter), obrovské pokuty za nezvládnutie dezinformácií. Reakcia na seba nenechala dlho čakať a Musk nazval austrálsku vládu fašistami.

Austrália prišla s návrhom zákona, ktorý by umožnil udeľovať pokuty až do výšky piatich percent ročného obratu technologickým gigantom, ak nezabezpečia, aby sa ich platformy nestali miestom šírenia dezinformácií. Austrálska vláda sa stáva priekopníkom v regulácii online priestoru a plánuje sprísniť kontrolu nad obsahom, ktorý sa na sociálnych sieťach šíri. Pripravovaný zákon by dal dozorným orgánom väčšiu moc trestať spoločnosti, ktoré nedodržiavajú pravidlá o online bezpečnosti.

Keďže Musk už predtým verejne podporoval slobodu prejavu ako jednu zo základných hodnôt jeho platformy, austrálsky návrh vyvolal jeho okamžitý nesúhlas. Stačilo jediné slovo – „fašisti“ – a debata bola rozprúdená. Musk sa tým vrátil k dlhodobému sporu s Austráliou, ktorá ho už v minulosti žalovala za neodstránenie násilných videí z platformy X.

Nie je to prvýkrát, čo sa Musk dostal do konfliktu s austrálskymi autoritami. Začiatkom roka bol na jeho platformu podaný súdny spor kvôli extrémne násilným videám, ktoré neboli odstránené, vrátane incidentu, kde bol dobodaný kazateľ v Sydney. Musk však nakoniec na súde vyhral, čím sa posilnila jeho argumentácia o ochrane slobody prejavu. Táto výhra mu umožnila obísť príkaz na celosvetové odstránenie obsahu, čo vnímal ako veľký triumf.

Austrália však nezostáva len pri dezinformáciách. Premiér Anthony Albanese nedávno predstavil plány na zamedzenie prístupu detí na sociálne siete do veku 14 rokov, čo je ďalším krokom v snahe vlády o ochranu obyvateľov pred negatívnymi vplyvmi internetu.

Ak Austrália svoj návrh pretlačí, môže sa stať vzorom pre ďalšie krajiny. V boji proti dezinformáciám a zabezpečovaní online bezpečnosti sa čoraz viac vlád zameriava na reguláciu sociálnych médií.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú