Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Odborníci zo spoločnosti Kaspersky zaznamenali v prvom kvartáli tohto roku prudký nárast objemu škodlivého softvéru zameraného na odcudzenie osobných údajov či peňazí z bankových účtov používateľov. V prvom štvrťroku 2020 odhalili 42 115 súborov tohto typu malvéru. V porovnaní s poslednými troma mesiacmi minulého roka je to dvaapolnásobný nárast.

Trójske kone zamerané na mobilné bankovníctvo, takzvaných bankárov, využívajú útočníci najmä na krádež financií priamo z bankových účtov mobilných používateľov. Obyčajne vyzerajú ako legitímna finančná aplikácia, no keď do nej obeť pri prihlasovaní zadá svoje bezpečnostné údaje, prístup k nim získajú aj útočníci. Experti z Kaspersky v prvom štvrťroku 2020 odhalili vyše 42-tisíc modifikácií viacerých rodín bankových trójskych koní, čo je najviac za uplynulých 18 mesiacov.

Podiel týchto malvérov v prehľade mobilných hrozieb sa v priebehu prvého štvrťroka zároveň zvýšil na 3,65 %. Oproti poslednému kvartálu 2019 je to nárast o 2,1 percentuálneho bodu. Najviac zasiahnuté krajiny podľa podielu používateľov napadnutých bankovými trojanmi boli Japonsko (0,57%), Španielsko (0,48%) a Taliansko (0,26%). Používatelia môžu podľa Kaspersky znížiť riziko infikovania ich zariadení napríklad tým, že si budú aplikácie inštalovať len z dôveryhodných zdrojov, akými sú oficiálne obchody s aplikáciami.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú