Americká spoločnosť Meta v piatok potvrdila, že Rusko „čiastočne obmedzí“ prístup k sociálnej sieti Facebook na svojom území. Stane sa tak v dôsledku toho, že tento gigant sociálnych médií odmietol splniť príkaz ruských úradov a zastaviť overovanie faktov a označovanie obsahu zverejneného na Facebooku štyrmi ruskými štátnymi alebo prokremeľskými médiami.

„Bežní Rusi používajú naše aplikácie na vyjadrenie názoru a zorganizovanie akcií. Chceme, aby aj naďalej vyjadrovali svoj názor, zdieľali, čo sa deje, a organizovali sa prostredníctvom Facebooku, Instagramu, WhatsAppu a Messengeru,“ uviedol Nick Clegg zo spoločnosti Meta vo vyhlásení.

„Chceme pokračovať v tom, aby bolo počuť ich hlas,“ dodal.  Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) vyzvala Facebook, aby zrušil obmedzenia uvalené vo štvrtok na agentúru RIA Novosti, televízny kanál Zvezda a spravodajské weby Lenta.ru a Gazeta.ru.

Príspevky týchto médií sú podľa Roskomnadzoru na Facebooku označené ako nespoľahlivé a zobrazujú sa menej ľuďom ako doteraz. Dodal, že Facebook podľa ruského ministerstva zahraničných vecí a generálnej prokuratúry nesie zodpovednosť „za porušovanie základných ľudských práv a slobôd, ako aj práv a slobôd ruských občanov.“

Facebook v reakcii na ruský útok na Ukrajinu zriadil „špeciálne operačné centrum,“ ktoré monitoruje príspevky súvisiace s týmto vojenským konfliktom, uviedol vo štvrtok na Twitteri šéf bezpečnosti tejto sociálnej siete Nathaniel Gleicher.

Spoločnosť Meta zakáže tiež zobrazovať reklamy ruských štátnych médií kdekoľvek na svete.  „Aktuálne zakazujeme ruským štátnym médiám zobrazovať reklamy alebo akokoľvek zarábať prostredníctvom našej platformy kdekoľvek na svete,“ uviedol v piatok na Twitteri Nathaniel Gleicher, šéf bezpečnostnej politiky technologického giganta.

Šéf bezpečnostnej politiky Facebooku zároveň dodal, že opatrenia boli zavedené okamžite a budú pokračovať aj cez víkend. Tento krok prichádza niekoľko hodín po tom, čo Moskva v piatok uviedla, že obmedzuje prístup k Facebooku v dôsledku cenzúry a obmedzení pre svoje štyri ruské média.

Rozhodnúť o blokovaní škodlivého obsahu alebo aktivity na internete sa rozhodli zastaviť aj slovenskí poslanci, keď v piatok parlament schválil zákon v skrátenom legislatívnom konaní. Zmeniť sa tak majú právomoci Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktorý môže zablokovať známe dezinformačné weby.

V článku boli využité materiály TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú