Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktualizácia 26.2.2022: Po upozornení FonTech.sk zo strany čitateľa pridávame informáciu, že kanál RT vyradil už aj operátor UPC Broadband Slovakia. 

Aktualizované 20:25 (na konci článku) 

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) dostáva v časoch, ktoré sú pre bezpečnosť v Európe kľúčové, novú právomoc, informoval Denník N.

Úrad bude môcť na základe žiadosti Polície SR “blokovať škodlivý obsah a škodlivé aktivity na internete”. V krajnom prípade bude môcť konkrétnu webstránky alebo odkaz zablokovať – na základe blokovania konkrétnych IP adries a webových stránok.

Novinku dnes schválila vláda, mimoriadna právomoc bude platiť zatiaľ do konca roka.

Zmeny sú súčasťou novely s mimoriadnymi opatreniami z dôvodu vojny na Ukrajine: „V rámci riešenia kybernetického bezpečnostného incidentu vydá úrad rozhodnutie o blokovaní, v ktorom určí metódu (spôsob) blokovania a blokovanie vykoná,“ vysvetľuje dôvodová správa k zákonu podľa Denníka N.

V zahraničí sa to už deje

Niektoré európske krajiny už z “bezpečnostných dôvodov” blokujú napríklad vysielanie ruskej televízie RT, na ktorej obsah má dosah priamo Kremeľ.

Bohužiaľ, ani nové právomoci NBÚ zrejme nevyriešia aktuálne najväčší problém pri šírení dezinformácií – sociálne siete. NBÚ by totiž logicky musel blokovať celý Facebook, obmedzenie len niektorých dezinformačných statusov nie je týmto spôsobom technicky možné.

To by museli urobiť priamo sociálne siete, ktoré sa však v konflikte na Ukrajine zatiaľ nijako neangažovali.

Susedná Česká republika zašla ešte ďalej. Registrátor domén CZ.NIC po konzultácii s vládou začal blokovať niekoľko najznámejších konšpiračných webov, informoval novinár Filip Rožánek.

Russia Today sa vypína už aj na Slovensku

V piatok okolo 18:00 vyradil dvojicu pro-ruských kanálov Russia Today (RT) a RT Documentary aj Telekom. Kanál RT zmizol aj z ponuky televízie od SWAN-u.

Je veľmi pravdepodobné, že ostatní operátori sa pridajú v najbližších hodinách alebo dňoch.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú