V správe boli použité materiály TASR.

V septembri sa Google podarilo vyhrať odvolanie proti pokute vo výške 1,49 miliardy eur, ktorú mu pred piatimi rokmi udelila Európska únia (EÚ). Pokuta bola súčasťou širšieho boja proti monopolnému správaniu technologických gigantov, no tentokrát Google vyviazol. Čo sa vlastne stalo a prečo je to dôležité?

O čo išlo?

V roku 2019 Európska komisia obvinila Google, že cez svoju platformu AdSense zneužíva dominantné postavenie v online reklame. V rokoch 2006 až 2016 mal Google údajne brániť webovým stránkam, aby zobrazovali reklamy od iných poskytovateľov než od Google.

Týmto krokom mal Google získať neférovú výhodu a zablokovať konkurenciu. Výsledkom mala byť pokuta vo výške 1,49 miliardy eur. No Google sa proti tomu odvolal a zdá sa, že úspešne.

Čo rozhodol súd?

Sudcovia dospeli k záveru, že Európska komisia nepredložila dostatočné dôkazy na podporu tvrdenia, že Google zneužil svoje postavenie cez AdSense. Súd priznal, že niektoré kroky Google neboli úplne čisté, ale zrušil pokutu s argumentom, že komisia „nezohľadnila všetky relevantné okolnosti“.

V praxi to znamená, že klauzuly, ktoré Google zaviedol do zmlúv s webovými stránkami, neboli natoľko škodlivé, aby odôvodnili takú vysokú pokutu.

Google doteraz dostal od Európskej komisie tri veľké pokuty, ktoré spolu dosiahli viac než 8 miliárd eur. Táto výhra mu teda aspoň čiastočne pomáha v boji proti európskym regulačným orgánom. Pre technologické firmy ako Google sú totiž takéto spory zásadné, pretože rozhodujú o tom, ako môžu fungovať v Európe, kde sú pravidlá hospodárskej súťaže prísnejšie než inde vo svete.

Čo bude ďalej?

Aj keď Google vyhral toto kolo, ešte to nemusí byť koniec. Európska únia sa môže odvolať na najvyšší súd EÚ, no tentokrát už len v právnych otázkach. Každopádne, ide o zaujímavý precedens v boji proti technologickým monopolom a o to, ako sa budú tieto firmy v budúcnosti správať na trhu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú