Oficiálne vydanie nového Windowsu 11 je už takmer za rohom, no Microsoft tesne predtým stihol skomplikovať jeho kompatibilitu s populárnym virtualizačným nástrojom. Po novom totiž vyžaduje rovnaké hardvérové požiadavky, ako pri fyzickom PC. Kvôli tomu tak nový Windows 11 už nebude viac kompatibilný s virtualizačnou platformou Oracle VirtualBox, informuje Bleeping Computer.

Virtualizačnú platformu často používajú vývojári pre testovanie nového softvéru. Microsoft im ešte prednedávnom nepriamo prisľúbil, že v prípade Windowsu 11 nebude kontrolovať hardvérové požiadavky pri inštalácii či upgrade systému. To sa však potajme zmenilo krátko pred oficiálnym vydaním, ktoré nás čaká už začiatkom budúceho mesiaca.

Microsoft (Úprava redakcie)

Po novom tak Microsoft zastáva politiku, že aj virtualizačný nástroj teda musí spĺňať minimálne hardvérové požiadavky pre spustenie systému. VirtualBox však tieto podmienky momentálne nedokáže splniť, kvôli čomu nebude môcť nový Windows 11 vo virtuálnom prostredí fungovať.

Pre ďalšie platformy ako VMWare Workstation, Hyper-V, Parallels alebo QEMU nejde o žiadnu prekážku, nakoľko dokážu podporovať aj TPM a Secure Boot, ktorý firma vyžaduje.

Vývojári VirtualBoxu však potvrdili, že už pracujú na náprave a pokúsia sa vytvoriť driver, ktorý by sprístupnil TPM vo virtuálnom prostredí. Neskôr sa teda môže tento kritický problém odstrániť, no nie je jasné, či to stihnú do vydania Windowsu 11 v októbri.

Ďalšie články:

Zdroj: Bleeping Computer

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú