Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Neraz sme opakovali, že Windows 11 prináša približne rovnaké percento noviniek na povrchu, ako pod ním. Windows Latest teraz upozorňuje na zmeny, ktorých sa dočkáme v oblasti kontextových ponúk.

Zdroj pritom upozorňuje, že krajšie kontextové menu Windowsu 11 nedisponuje viacerými základnými funkciami aktuálnej desiatky. Na druhej strane, skúšobná verzia ponúka hneď niekoľko úplne nových prijateľných funkcií.

Windows Latest

Najväčšou z nich je vyhradená sekcia pozostávajúca z viacerých ikon, umiestnená nad tradičnejšími textovými možnosťami. Na svojom nemennom mieste tak nájdeme možnosti vystrihnutia, kopírovania, premenovania, zdieľania a zmazania. Novinkou je rovnako zoskupenie možností Otvoriť a Otvoriť v programe do jednej sekcie, a to z dôvodu šetrenia miesta.

Prítomné zatiaľ ostáva aj klasické kontextové menu známe z predošlých verzií Windowsu. To je ale aktuálne ukryté úplne dole v možnosti „Show more options“. Pôvodnú kontextovú ponuku teda ešte stále budeme vedieť otvárať skrz obľúbenú skratku Shift + F10.

Windows Latest

Veľkou zmenou si ale prešla ponuka zdieľania. Tá podľa všetkého ponúkne grafické znázornenie spárovaných zariadení po blízku, kontakty a nainštalované aplikácie, ktoré zdieľanie takéhoto obsahu podporujú. Dialógové okno tak pripomína rovnako funkčnú ponuku známu napríklad z mobilov.

Zaujímavosťou je, že dizajnový jazyk v podobe napríklad oblých rohov sa pretavuje aj do staršieho menu, ktoré je ukryté za odkrývaním viacerých možností.

Microsoft teda aj v prípade tohto operačného systému nebude odstrihávať „Legacy“ súčasti okamžite a my aj naďalej budeme simultánne nabiehať ako na novšie, tak aj staršie ponuky a okná.

Ďalšie články:

Zdroje: Neowin, Windows Latest

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú