Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Microsoft začiatkom mesiaca vydal ďalšiu kumulatívnu aktualizáciu Windowsu, ktorá sa sústredila najmä na problémy s SSD. Žiaľ, ani aktualizácia s označením KB4571756 sa nezaobišla bez problémov. Našťastie ako informuje portál Windows Latest, Microsoft už pracuje na oprave.

Po nainštalovaní septembrového updatu síce používatelia zaznamenali vylepšenú situáciu na poli vybraných SSD diskov, no okamžite začali reportovať na rôznych fórach novovzniknuté chyby.

Malé percento používateľov sa sťažovalo na problémy so zapínaním systému, nefungujúcim Štart Menu alebo častým výskytom Blue Screen of Death (BSoD). Najzávažnejším problémom bola ale rozhodne nefunkčnosť Windowsu emulovať prostredie Linuxu prostredníctvom nástroja Windows Subsystem for Linux 2 (WSL2).

Ako sme vtedy písali, Microsoft tento závažný problém vtedy neregistroval, a tak si komunita vývojárov emulujúcich v prostredí Windowsu obľúbený operačný systém Linux musela poradiť sama. Nešťastným riešením bolo odinštalovanie poslednej problémovej aktualizácie.

github.com

Vyššie popísané problémy s absentujúcou podporou WSL2 sú tak podľa Microsoftu problémom kompatibility. Spoločnosť tak bez väčších oznámení navyše informovala skrz sprievodnú dokumentáciu, že používatelia môžu naraziť na systémovú hlášku „compatibility error“.

Microsoft naznačil, že chybová hláška sa môže vyskytovať v prípade inštalácie aktualizácie v momente, keď sú lokálne účty blokované firewallom a nedokážu sa pripojiť na internet skrz protokol HTTP. Problémy sa mali objavovať pri inštalovaní dynamických aktualizácii (DU), ktoré nie sú schopné samovoľného sťahovania potrebných balíkov pre implementáciu aktualizácií.

V porovnaní so správou zo začiatku septembra, Microsoft si je už problému vedomý a pracuje na jeho riešení. Vyššie spomínané problémy stability systému alebo neschopnosť plnohodnotného využívania WSL2 by sa tak mali vyriešiť najbližšou kumulatívnou aktualizáciou.

Zdroj: Windows Latest, Microsoft

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú