V správe boli použité materiály TASR.

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd. Pozorovať ho možno do 25. apríla, pričom jeho maximum nastane dnes v noci, 22. apríla. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková.

Priblížila, že podmienky na pozorovanie v roku 2024 sú lepšie na začiatku aktivity. Neskôr ho bude podľa nej rušiť svit Mesiaca, ktorý je 24. apríla v splne. „Vzhľadom na výšku radiantu nad obzorom sú lepšie podmienky na pozorovanie vždy v druhej polovici noci,“ uviedla.

Slovenská akadémia vied

Radiant tohto meteorického roja, teda body na oblohe, z ktorého meteory zdanlivo padajú, sa nachádza neďaleko súhvezdia Lýra.

Roj Lyríd je spôsobený úlomkami z jadra kométy C/1861 G1 (Thatcher) a zároveň sa jedná o najdlhšie pozorovaný meteorický roj, ktorého pozorovania sa datujú až do vyše 600 rokov pred našim letopočtom. Kvôli svetelnému smogu v mestách sú podmienky na pozorovanie oveľa lepšie na vidieku či ešte ďalej od miest, napríklad v horách. Úkaz trvá približne týždeň, pretože šírka prúdu je malá.

Podľa Slovenskej akadémie vied je trvanie krátke kvôli šírke prúdu tohto meteorického roja, keďže centrálne vlákno dosahuje len približne 200 000 km.

„Dráha roja prechádza blízko Saturna vo vzdialenosti 0,16 astronomickej jednotky a gravitačné poruchy menia dráhy meteoroidov tak, že nedochádza k ich stretnutiu so Zemou – v niektorých rokoch je preto pozorovaná veľmi nízka frekvencia,“ objasnil Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú