Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Začiatkom tohto mesiaca absolvovala helikoptéra Ingenuity na Marse svoj rekordný 17. let, počas ktorého preletela 184 m severovýchodne k ďalšej lokalite. Počas tohto letu sa vracala do oblasti Octavia E. Butler, pričom prelietala cez južnú lokalitu Séíitah v kráteri Jezero. V priebehu finálnej fázy pristávania sa však vyskytol problém, ktorý prerušil komunikáciu medzi helikoptérou a roverom Perseverance, informuje NASA.

K prerušeniu komunikácie medzi strojmi došlo v čase, kedy bola helikoptéra zhruba ešte 3 metre nad povrchom Marsu po klesaní z 10-metrovej letovej výšky. Zhruba 15 minút po strate spojenia medzi zariadeniami dokázala ešte Ingenuity poslať roveru dáta o telemetrii, ktoré potvrdili, že helikoptéra, jej elektronika a batérie sú v poriadku.

Podľa všetkého sa tak zdá, že let helikoptéry prebehol úspešne, no NASA musí získať ďalšie chýbajúce dáta, ktoré je potrebné dostať do rovera a ten ich následne pošle na Zem. Ingenuity totiž posiela inžinierom NASA všetky kľúčové dáta skrz rovera Perseverance.

V stredu sa nakoniec podarilo tímu získať ďalšie dáta helikoptéry, podľa ktorých je stroj vo vzpriamenej polohe a jeho napájanie funguje bezproblémovo, vďaka čomu môžu solárne panely nabíjať vstavané Li-ion batérie.

NASA zverejnila grafiku rovera Perseverance s jeho aktuálnou orientáciou. Znázornená zelená bodka predstavuje umiestnenie antény pre komunikáciu s Ingenuity a červená čiara reprezentuje prekážku, ktorá mohla spôsobiť stratu komunikácie medzi strojmi. Zdroj: NASA/JPL-Caltech

Spojenie medzi helikoptérou a roverom však stále nie je stabilné, čo zapríčinilo aj problémy pri posielaní väčších objemov dát a fotografií, ktoré Ingenuity vytvorila. Dôvodom prerušenia komunikácie môže byť podľa vesmírnej agentúry orientácia rovera Perseverance, ktorému v spojení s helikoptérou bráni jeho orientácia a topológia Marsu.

Fotografia znázorňuje žltou čiarou letovú trasu helikoptéry počas posledného letu a modrou jej vzdialenosť od rovera Perseverance. Medzi strojmi sa však nachádza členitý terén, ktorý podľa topologických dát môže v najvyššom bode označom ako "Bras" brániť stabilnému rádiovému spojeniu. NASA/JPL-Caltech

Podľa všetkého by tak NASA mohla pre nadviazanie stabilnejšieho spojenia pootočiť alebo presunúť rover, aby mohla následne získať potrebné dáta, ktoré helikoptéra kvôli slabému spojeniu roveru dosiaľ neposlala.

Zdroj: NASA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú