Nie je tajomstvom, že slovenská dezinformačná scéna prekvitá každým dňom. Po poslednom kontroverznom incidente na zozname pribudol aj tajomník ministerstva kultúry Lukáš Machala, ktorý zakonšpiroval o tvare planéty Zem.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Kovacic Hanzelova (@zuzanahanzelova)

Na platforme Donio sa objavila zbierka, ktorej cieľom je, aby sa mohol ísť Machala pozrieť do vesmíru na našu guľatú planétu. Stojí za ňou združenie Sebavedomé Slovensko. „Ak pánovi Machalovi nestačia zábery z medzinárodnej vesmírnej stanice, alebo fotografie Apollo misie priamo z povrchu mesiaca, tak potom nič iné ako len priamy let do vesmíru nepomôže,“ napísali.

FonTech sreenshot

Zbierka vznikla ako reakcia na Machalovu odpoveď na otázku, či by mali vo verejnoprávnom telerozhlase dostávať priestor ľudia, ktorí veria, že Zem je plochá. Tajomník v tom nevidí žiadny problém a oponoval tým, že dôkazy o guľatosti Zeme neexistujú. Satelitné zábery má pritom ľudstvo k dispozícii už od roku 1960, kedy sa o ne postarala družica TIROS-1. Prvé satelitné snímky Mesiaca sme dostali dokonca o rok skôr, urobila ich sovietska družica Luna 3.

Slovákov tento dezinformačný nezmysel pobúril natoľko, že sa pre Lukáša Machalu rozhodli pripraviť zbierku, aby sa mohol ísť do vesmíru presvedčiť, ako to v skutočnosti je. Cieľom je vyzbierať 230-tisíc eur, za túto sumu totiž ponúka spoločnosť Virgin Galactic svoje suborbitálne lety na palube vesmírneho lietadla SpaceShipTwo.

Od 30. apríla sa podarilo zatiaľ získať niečo cez 200 eur a je jasné, že do ukončenia zbierky sa to nepodarí. No ako združenie píše, podľa množstva získaných financií nakúpia Machalovi glóbusy, plagáty a ďalšie predmety, ktoré dokazujú skutočný tvar zemegule, či celodenný lístok do Kennedy Space. V hre je aj verejná beseda s kozmonautom Ivanom Bellom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú