Keď Apple predvčerom predstavil nové iPhony 13 Pro, v ich prípade sa pýšil aj novou funkciou pre profesionálne natáčanie videa v režime ProRes, ktorý zvládne zábery najviac v 4K pri 30 fps. Zabudol však podotknúť, že plný potenciál ProRes nevyužijú všetky jeho prémiové modely. Základný iPhone 13 Pro a 13 Pro Max majú tento špeciálny režim značne limitovaný. Nevyužijú ho v plnej kvalite, informuje Tom’s Guide.

Práve základná 128 GB pamäť v najlacnejších „Pro“ modeloch má byť podľa Apple akousi prekážkou pre využitie ProRes nahrávania videa v 4K. Miesto toho je iPhone 13 Pro a jeho väčší súrodenec v 128 GB verzii odkázaný len na ProRes vo FullHD pri 30 fps. Za vyššiu kvalitu v 4K pri 30 fps si musí zákazník priplatiť a zakúpiť aspoň 256 GB verziu smartfónov.

Apple

Apple tak po novom zjavne rozhoduje už aj za zákazníka, ktorého chce „ušetriť“ od preplnenej pamäte a jednoducho limituje jednu z najväčších noviniek v tohtoročných „Pro“ modeloch. Už samotné video ProRes 422 vo FullHD pri 30 fps dokáže podľa Apple kvôli menšej kompresii zabrať až 147 MB pamäte za 1 minútu nahrávania.

V prípade nahrávania takéhoto videa v 4K pri 30 fps je potom veľkosť za 1 minútu natáčania až na úrovni 629 MB za 1 minútu videa. Zdá sa tak, že toto obmedzenie zo strany Apple má svoje opodstatnenie, no stále to neospravedlňuje to, že nedal zákazníkovi na výber a nepriamo ho núti do kúpy drahšej pamäťovej verzie iPhonu 13 Pro.

Ďalšie články:

Zdroj: Tom’s Guide, Apple 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú