Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Koncom minulého roka sme informovali, ako na legendárny Winamp čaká reštart. V tej dobe totiž ikonický multimediálny prehrávač, ktorého korene sa datujú až do roku 1997, oznámil veľký návrat v novej remastrovanej verzii. Oficiálny web vtedy dostal nový redizajn, logo a možnosť prihlásiť sa do beta testovania pripravovanej aplikácie.

Winamp sa vrátil

Po dlhšej odmlke sme sa konečne dočkali. Ako informuje portál GHacks, Winamp sa vrátil s novou verziou. Tá podľa oficiálneho fóra nesie názov 5.9 RC1 Build 9999 a predstavuje, „vyvrcholenie 4-ročnej práca od vydania verzie 5.8“.

Na prvý pohľad si však veľa zmien nevšimneš. Tou najzásadnejšou a najkomplikovanejšou zmenou podľa vývojárov bola migrácia celého projektu z Visual Studia 2008 na Visual Studio 2019.

Winamp Skin Museum

Nová verzia tak predstavuje iba akési základné stavebné kamene, pričom vývojári sa ďalej chcú sústrediť na vylepšovanie a opravovanie starých funkcií, ale i pridávanie tých nových.

Nejedného fanúšika tejto ikony poteší aj kompatibilita s operačným systémom Windows 11. Používatelia, ako najstarší operačný systém môžu použiť Windows 7 SP1, to znamená, že došlo k zrušeniu podpory pre Windows XP a Vista. Odstránených bolo aj niekoľko starších vzhľadov, ktoré si mnohí používatelia stihli obľúbiť.

Zverejnené však boli aj pripravované zmeny, a tak sa fanúšikovia môžu tešiť na natívnu podporu viacerých formátov vrátane opus, ogv/ogm, TS, H.265, HLS, VP9.

Objavila sa aj správa, že pri sťahovaní novej verzie Winampu sa môže stať, že niektoré antivírusové programy označia túto aplikáciu za možnú hrozbu. Podľa vývojárov však ide o falošný poplach a používatelia sa nemusia ničoho obávať.

Migrácia z VS 2008 na VS 2019 sa však nezaobišla bez problémov. Podľa prvých hlásení plug-in Milkdrop (doplnok pre vizualizáciu hudby) síce funguje, má však problém s niektorými predvoľbami. Vzhľadom na to, že problémov je viac, vývojári ubezpečujú, že čoskoro sa dočkáme verzie 5.9.1, v ktorej budú všetky známe chyby odstránené.

Nový Winamp si môžeš stiahnuť kliknutím na tento odkaz.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú