Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Apple včera podvečer vydal pre svoje zariadenia nové aktualizácie, ktoré sa vo svojej podstate zameriavajú na opravu bezpečnostných problémov. Update odporúča spraviť všetkým používateľom, ktorí si môžu novú verziu systému nainštalovať na svojom iPhone, iPade, hodinkách Apple Watch, ale i MacBooku.

Samotná aktualizácia je na iPhone veľká zhruba 300 MB a jej inštalácia potrvá nanajvýš niekoľko minút. V iOS 14.8 však týmto updatom Apple opravuje 2 zásadné bezpečnostné chyby, ktoré môžu byť dokonca aktívne zneužívané útočníkmi. Prvou z nich je chyba, ktorú objavila bezpečnostná firma Citizen Lab.

Snímka obrazovky/FonTech

Zameriava sa na zraniteľnosť, pri ktorej je do iPhonu možné nainštalovať spyware a sledovať používateľa. Ide o chybu, ktorú mohol zneužívať aj známy špionážny systém Pegasus využívaný viacerými vládami. Takýmto spôsobom môže byť škodlivý kód nasadený napríklad do iPhonov žurnalistov či politikov, a to aj bez toho, aby obeť útoku o ňom vôbec vedela, podotkol The Verge.

Druhým kritickým problémom je chyba, ktorá umožňovala prostredníctvom otvorenia webu spustiť škodlivý kód na zariadeniach Applu. V oboch prípadoch boli ohrozené iPhony od verzie 6S, všetky modely iPadu Pro, iPad Air 2 a novšie, iPad 5. generácie alebo novší, iPad mini 4 a novší a aj iPod touch 7. generácie. Apple preto odporúča aktualizáciu pre všetkých používateľov podporovaných zariadení.

Zdroj: Vlastný, The Verge

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú