Francúzsky parlament vo štvrtok odobril vytvorenie komisie na vyšetrenie prípadov sexistických útokov a sexuálneho násilia v kinematografii. Za jej vznik sa zasadzovala francúzska herečka Judith Godrècheová, informovala vo štvrtok televízia BFM.

Godrècheová podala trestné oznámenie na filmárov Benoîta Jacquota a Jacqua Doillona za sexuálne obťažovanie v čase svojho dospievania. Obaja režiséri to odmietajú.

Herečka odvtedy stojí na čele boja za ochranu detí a dospelých pred sexualizovaným násilím vo francúzskom filmovom priemysle, audiovízii, pri živých vystúpeniach, na módnych prehliadkach i v reklamách.

Ako pripomenula BFM, Godrècheová 14. marca absolvovala vypočutie v Národnom zhromaždení, dolnej komore francúzskeho parlamentu. Poslancov tam požiadala, aby presadili reformu pracovného práva v kinematografii a vytvorenie vyšetrovacej komisie na ochranu žien a detí v tomto odvetví.

Herečka sa tiež stretla so zástupcami Senátu, hornej komory francúzskeho parlamentu, ktorých tiež žiadala o zriadenie vyšetrovacej komisie pre sexuálne a rodovo podmienené násilie vo filmovom priemysle.

„Musí byť zavedený ochranný systém a musíme sa prestať tváriť, že o ničom nevieme,“ apelovala.

Vyšetrovacia komisia dostane za úlohu vyhodnotiť postavenie neplnoletých osôb i dospelých pôsobiacich vo filmovom a zábavnom priemysle. Bude tiež musieť identifikovať mechanizmy a zlyhania, ktoré pomáhajú vytvárať prostredie, kde môže dochádzať k zneužívaniu a násiliu. Následne má vydať odporúčania o ďalšom postupe vo vzťahu k obetiam.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú