Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktualizované: Zdá sa, že Microsoft má jasnú stratégiu. V poslednom čase sa všemožne snaží, aby čo najviac používateľov používalo jeho internetový prehliadač Edge a nesťahovali si browser od iných firiem, pochopiteľne hlavne Chrome od Google, ktorý má na trhu absolútnu prevahu.

The Verge si najnovšie všimol vyskakovacie okná, ktoré v natívnom Edge na osoby za klávesnicou vyskočia, pokiaľ sa snažia stiahnuť si Chrome zo stránok Google.

„Microsoft Edge beží na na rovnakej technológii ako Chrome, s pridanou dôverou Microsoftu. Začni surfovať bezpečne hneď teraz!“ hlási jedno z nich.

„Tento prehliadač je ako z roku 2008. Vieš, ktorý je nový? Microsoft Edge.“ zobrazuje ďalšia. Najúsmevnejšia je však tá s textom: „‚Nenávidím šetrenie peňazí‘ – nepovedal nikto nikdy. Microsoft Edge je najlepší prehliadač na online nakupovanie.“

The Verge hlášky potvrdzuje na Windowse 11, zobrazovať sa však majú aj používateľom so staršou verziou operačného systému. Zaujímavé je, že okná generuje priamo Edge, takže vývojári z Microsoftu do svojho prehliadača museli zabudovať funkciu, ktorá kontroluje, že si ideš stiahnuť práve Chrome a reaguje na to.

Web však pripomína, že Google niečo podobné robí taktiež. Zobrazuje totiž hlášku s ponukou na stiahnutie Chrome v prípade, že sa na stránky ako je Google.com, Gmail alebo YouTube prihlasuješ z iných webových prehliadačov.

Pôvodný článok z 15. novembra 2021: Hovorí sa, internetový prehliadač Edge (bývalý Internet Explorer), ktorý je natívnou súčasťou operačného systému Windows, slúži len na to, aby si používateľ do počítača stiahol Chrome, Firefox či prípadne iný obľúbený browser.

Microsoft nám však teraz podľa všetkého začína pomaly ale isto strpčovať život, píše PC Gamer. Bežnou praxou totiž je, že si prakticky okamžite „svoj“ (lepší) prehliadač nastavíš ako predvolený, takže všetky rozkliknuté linky z ktorejkoľvek aplikácie sa začnú otvárať priamo v browseri, ktorý máš najradšej.

Populárny herný magazín ale informuje, že Edge, respektíve množstvo odkazov naprieč novým operačným systémom Windows 11 a v natívnych Microsoft aplikáciách tieto nastavenia jednoducho ignoruje a webové stránky, napríklad na úložisko OneDrive alebo web Microsoftu, tvrdošijne otvára microsofťáckom nepodarku, ktorý napriek tomu, že ho má každé PC predinštalovaný, používa iba necelých 8 % ľudí.

Takéto správanie sa podľa všetkého začalo objavovať až v jednom z posledných buildov Windowsu 11, keď došlo k zmenám v asociácii protokolov a súborov vo východzích aplikáciách.

Hromžia najmä používatelia, ktorí používajú napríklad Widget na aktuálne správy. Nie je úplne jasné, či ide o bug alebo zámer, Edge však podľa PC gameru okamžite „žobre“ o to, aby si ho znova nastavil ako východzí prehliadač.

Našťastie, vo svete počítačov vždy existuje riešenie vďaka pár šikovným vývojárom. Daniel Aleksandersen už stihol vyrobiť program s názvom EdgeDeflector, ktorý jednoducho vynúti tvoje nastavenia na všetkých miestach vo Windowse.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú