Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V správe sú materiály SITA a TASR.

Aktualizované 14. októbra 2022: Miliardár Elon Musk čelí vyšetrovaniu v spojitosti s nákupom sociálnej siete Twitter za 44 miliárd dolárov. Twitter vo štvrtok zverejnil príslušné súdne dokumenty. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Spoločnosť Twitter uviedla, že už celé mesiace od Muskových právnikov žiada záznamy ich komunikácie s úradmi. Právnici však dokumenty neposkytli. Twitter sa preto minulý týždeň obrátil na súd v americkom štáte Delaware, ktorý sa prípadom zaoberá, aby právnikom poskytnutie týchto dokumentov nariadil.

Twitter žalobu na Muska v štáte Delaware podal ešte v júli s cieľom zabrániť mu, aby odstúpil od svojej pôvodnej ponuky na kúpu. Tú Musk predložil v apríli, avšak v júli dohodu s Twitterom označil za neplatnú s tým, že ho táto firma údajne zavádzala ohľadne počtu falošných účtov na sieti.

Súd minulý týždeň proces na žiadosť miliardárových právnikov odročil na 28. októbra, aby Twitteru a Muskovi umožnil dokončenie kúpy.

Aktualizované 5. októbra 2022: Spoločnosť Twitter uviedla, že po prijatí ponuky plánuje uzavrieť dohodu o predaji firmy miliardárovi Elonovi Muskovi. Ten sa po mesiacoch právnych sporov v utorok rozhodol pristúpiť ku kúpe spoločnosti za 44 miliárd dolárov.

V utorok Musk poslal Twitteru list s ponukou na dokončenie obchodu, ktorý už má súhlas akcionárov, za pôvodnú cenu 54,20 USD za akciu a celkovo spomenutých 44 miliárd dolárov.

Musk ešte v apríli ponúkol, že Twitter odkúpi, no neskôr sa pokúsil z dohody vycúvať, tvrdiac okrem iného to, že na sociálnej sieti je omnoho viac falošných účtov, ako firma uvádzala. Podľa Twitteru sa tým Musk snažil zakryť to, že akvizíciu už nepovažoval za atraktívnu.

Twitter sa tak rozhodol zažalovať Muska a žiadal dokončenie akvizície. Musk reagoval protižalobou a obvinil Twitter zo zavádzania jeho tímu v otázke skutočného počtu používateľov. Začiatok súdneho procesu s cieľom prinútiť Muska kúpiť Twitter bol na súde v Delaware naplánovaný na 17. októbra.

4. októbra 2022: Miliardár Elon Musk predsa len kúpi sociálnu sieť Twitter a to za pôvodne navrhnutú cenu 44 miliárd dolárov. Oznámil to v utorok Americkej komisii pre cenné papiere a burzy (SEC), informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Pre správy o blížiacom sa odkúpení došlo aj k pozastaveniu obchodovania s akciami Twitteru a ako informuje The Guardian, ku kúpe dôjde aj napriek tomu, že chcel Musk od dohody úplne odstúpiť. Ako dôvod udával údajne vysoké množstvo falošných účtov, o ktorých mala spoločnosť klamať.

V reakcii na tieto správy vystrelila hodnota akcií Twitteru nahor o vyše 20 %. Debata o kúpe pritom mala pokračovať 17. októbra a niektorí experti si mysleli, že existuje šanca na Muskovo úspešné odstúpenie od dohody.

Bez strát to nepôjde

Medzi oboma stranami údajne panuje silná nedôverčivosť a očakáva sa, že si na potvrdenie od Twitteru ešte chvíľu počkáme. Profesor práva Anat Alon-Beck si myslí, že Musk začal konečne počúvať svojich právnikov a preto pristúpil k odkúpeniu Twitteru.

Odstúpiť bez strát je prakticky nemožné, keďže obe strany súhlasili so zaplatením 1 miliardy amerických dolárov tej druhej strane v prípade, že od transakcie odstúpi.

Musk tak žiada o ukončenie legálnych bojov a je pripravený za Twitter zaplatiť plnú sľubovanú sumu, čím prekvapivo zmenil názor na celú situáciu, píše BBC. Naďalej si ale experti nie sú úplne istí, či sa jedná o úprimné pristúpenie na podmienky dohody alebo len o ďalšiu zdržovaciu taktiku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú