Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Európa by mala investovať do dizajnu čipov a nie do megatovárne na ich výrobu. Uviedol to vo štvrtok nemecký think tank Stiftung Neue Verantwortung (SNV) vo svojej správe, v ktorej vyzýva politikov, aby sa sústredili na opätovné oživenie tohto odvetvia priemyslu namiesto na budovanie novej továrne, ak chcú naplniť svoje ambície a vyrábať v Európe najvýkonnejšie čipy.

Európska únia (EÚ) si dala za cieľ zdvojnásobiť svoj podiel na globálnej výrobe polovodičov do roku 2030. Bloku však hrozí, že sa mu to nepodarí, pretože nemá dostatok významných klientov, ktorým by supermoderné čipy dodával, uviedol autor štúdie Jan-Peter Kleinhans.

Európska komisia minulý mesiac spustila 10-ročný plán, tzv. digitálny kompas, v rámci ktorého si dala za cieľ dosiahnuť 20-percentný podiel na globálnom trhu polovodičov a postaviť továreň, ktorá bude schopná vyrábať superrýchle čipy.

Podnietili ju k tomu aj aktuálne problémy s globálnym nedostatkom čipov pre veľký dopyt po elektronike počas pandémie nového koronavírusu a skoršie ako očakávané zotavenie automobilového priemyslu z blokád na zastavenie šírenia nového koronavírusu pred rokom.

Problém stratégie EÚ je v tom, že na rozdiel od USA a Ázie európsky blok nemá dostatok domácich odberateľov čipov, ktorými by mohol ospravedlniť náklady na megafabriku, upozornil Kleinhans. To znamená, že EÚ bude musieť prilákať zahraničných zákazníkov, a to je veľmi nepravdepodobné.

Lídri v tomto odvetví, ako sú taiwanský koncern TSMC alebo juhokórejský Samsung, už plánujú investície v USA, aby mohli uspokojiť dopyt tamojších firiem Qualcomm alebo Nvidia. Plány spoločnosti Intel na vybudovanie vlastnej alebo kontraktačnej továrne na čipy v USA by ešte zvýšili kapacitu ich výroby, čo vyvoláva otázniky o hospodárnosti rozširovania výroby v Európe, uviedol Kleinhans.

Európa by sa podľa neho mala zamerať skôr na oživenie svojho „degenerovaného“ odvetvia dizajnu čipov. Jeden z posledných dvoch európskych výrobcov čipov kótovaných na burze, spoločnosť Dialog, práve súhlasil s tým, že ho kúpi za 6 miliárd USD (5,05 miliardy eur) japonský Renesas.

Aj oznámenie amerického koncernu Apple, že investuje 1 miliardu eur do nového závodu na dizajn čipov v nemeckom Mníchove, ukazuje, na čo by sa EÚ mala sústrediť. „Apple za uplynulých 10 rokov urobil pre európsky dizajn čipov viac ako sama Komisia,“ dodal Kleinhans.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú