Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Do sveta počítačov neustále prichádzajú nové technológie, no niekedy príde čas aj na to, aby sa z neho tie staršie, naopak, porúčali. Stalo sa to napríklad platforme Flash player, ktorú na weboch a pri prehrávaní videí postupne vytlačil štandard HTML5.

Intel sa teraz, v 11. a 12. generácii svojich mimoriadne obľúbených procesorov, rozhodol zrušiť podporu pre nenápadné SGX, informuje PC Gamer. Software Guard Extensions bol štandard, ktorý mal na starosti šifrovanie na úrovni procesorov a operačnej pamäte. V posledných rokoch sa však stal terčom hackerských útokov známych ako Spectre či Enclave – presnejšie povedané, tvorcovia bežných vírusov naše počítače atakovali práve cez neho.

Firma teda podporu vyradila a spravila svoj hardvér oveľa bezpečnejším. Objavil sa však pomerne nepríjemný háčik.

Filmy si už nespustíš

SGX v prípade procesorov Intel na hardvérovej úrovni spracováva aj šifrovanie pre digitálne práva DRM, ktorým svoj obsah chránia niektorí filmoví producenti.

Dopad je vskutku šokujúci, vyradenie podpory Software Guard Extensions v nových CPU 11. a 12. generácie totiž podľa Bleeping Computer absolútne znefunkčnilo možnosť prehrávať Blue-ray disky a filmy v 4K rozlíšení. Práve ich DRM totiž potrebujhe SGX.

Hardvérové dekódovanie Blue-ray diskov pritom Intel uviedol v procesoroch série Skylake iba v roku 2016.

Intel

Chyba, alebo zámer?

Nie je úplne jasné, či ide v prípade Intelu o neplánovaný dôsledok a chybu jeho dobre platených inžinierov, alebo si firma skrátka zvážila všetky pre a proti – a podporu Blue-ray sa, v prospech utíšenia káuz okolo bezpečnosti, jednoducho rozhodla potlačiť na druhú koľaj.

Pre bežného používateľa nemusí ísť o závažný problém, keďže väčšinu filmov (aj tie vo vysokom rozlíšení) už dnes streamujeme a mechanika pre CD, DVD alebo Blue-ray sa stala skôr výnimkou, ako pravidlom.

Stále však určite zostáva množstvo filmových nadšencov, ktorí majú na takýchto diskoch nemalú, a nie práve lacnú kolekciu, prípadne chcú filmy pozerať aj bez prístupu k internetu. Na problém už reagoval vydavateľ obľúbeného prehrávača PowerDVD. Riešenie však zatiaľ nemá.

Používatelia by museli prejsť na staršie procesory, prípadne zatiaľ neupgradovať na Windows 11, čo by zrejme úplne znemožnilo aj pridanie softvérových ovládačov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú