Britská kráľovná Alžbeta II. zverejnila vo štvrtok svoju prvú fotografiu na sociálnej sieti Instagram. Ide o záber z novej výstavy s názvom „Prísne tajné“, ktorú otvorili v londýnskom múzeu Science Museum. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a AP.

Panovníčka pomocou iPadu umiestnila na oficiálny instagramový účet britskej kráľovskej rodiny fotografiu listu, ktorý v roku 1843 napísal vynálezca Charles Babbage vtedajšej britskej kráľovnej Viktórii a jej manželovi princovi Albertovi. „Babbage v tomto liste hovorí kráľovnej Viktórii a princovi Albertovi o svojom vynáleze, analytickom stroji, na základe ktorého vytvorila Ada Lovelaceová – dcéra Lorda Byrona – prvé počítačové programy,“ napísala 92-ročná Alžbeta II. v sprievodnom texte na kráľovskom účte, ktorý má 4,5 milióna odberateľov.

Panovníčka si v múzeu prezrela aj kódovací stroj Enigma z druhej svetovej vojny a originálny počítač značky NeXT, ktorý v roku 1989 použil britský vedec Tim Berners-Lee na navrhnutie celosvetovej internetovej siete World Wide Web (WWW). Kráľovnin príspevok mal o dve hodiny po zverejnení takmer 40.000 lajkov. Alžbeta II. sa pod neho podpísala spôsobom, akým signuje oficiálne dokumenty – Elizabeth R -, pričom iniciála R predstavuje latinský výraz regina (kráľovná).

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú