Najväčšia a najvýkonnejšia raketa na svete, Starship, sa chystá na svoj druhý orbitálny test. Ten prvý skončil vážnym poškodením odpaľovacej rampy a nakoniec aj zlyhaním samotnej rakety, i keď z hľadiska testovania išlo o veľký úspech a podarilo sa odhaliť množstvo nedostatkov.

Druhý pokus historického momentu

Presný termín ďalšieho štartu zatiaľ ostáva záhadou, avšak podľa Federálneho leteckého úradu (FAA) môže SpaceX dostať licenciu na ďalší let s raketou Starship v októbri, píše portál SPACE. Nádej na septembrový let je tak definitívne preč a zatiaľ nie je zaručené ani to, že odštartuje v októbri.

Federálny letecký úrad (FAA) zatiaľ licenciu spoločnosti SpaceX neudelil a informovla, že je nutné implementovať 63 zmien s cieľom zvýšenia bezpečnosti a spoľahlivosti celej misie. Firme sa však odvtedy podarilo implementovať už 57 z týchto zmien. SpaceX na zmenách totiž pracoval už mesiace, keďže o väčšine z nich spoločnosť vedela.

Ostáva už len 6 zmien, ktoré sa však podľa úradu týkajú až budúcich misií. Z tohto hľadiska je preto Starship pripravená a zdá sa, že Musk čaká už len na licenciu od FAA a povolenie na štart. Tabuľka s potrebnými zmenami je pomerne vágna, keďže mnohé z týchto technológií podliehajú zákonom ITAR, ktoré v USA obmedzujú šírenie informácií o strategických technológiách, napríklad práve v podobe rakiet.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú