Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vôbec prvá helikoptéra vytvorená človekom na povrchu Marsu sa už pomaly pripravuje na prvý vzlet. Doteraz zvládla niekoľko dôležitých míľnikov, ktoré boli kľúčové pre pokračovanie jej demonštračnej misie. Pred pár dňami však helikoptéra Ingenuity poslala na Zem aj svoju prvú farebnú fotografiu, ktorú vytvorila krátko po spustení z rovera Perseverance, informuje Space.

Takmer 2 kg ťažký stroj bol v uplynulých dňoch odpojený od rovera, v ktorom sa nachádzal 1 a pol mesiaca od pristátia na Marse. Následne úspešne prežil aj svoju prvú marťanskú noc v extrémnych podmienkach, kedy teplota dosahovala až -90 °C.

NASA bude naďalej monitorovať jej stav a systémy, aby ju pripravila na historický moment, ktorým bude prvý autonómny let na Marse. Ten by sme mohli vidieť už 11. apríla.

Zobraziť celú galériu (2)
Prvá farebná fotografia, ktorú vytvorila helikoptéra Ingenuity krátko po spustení z rovera Perseverance. Zdroj: NASA/JPL-Caltech

Ešte predtým nám však Ingenuity ukázala, ako vyzerá povrch planéty z pohľadu jej kamery. Krátko po spustení z rovera helikoptéra zachytila z blízkosti marťanský povrch a v pozadí aj kolesá Persyho na vôbec prvej farebnej snímke, ktorú vytvorila. Ide o záber s nízkym rozlíšením, no ďalšie, kvalitnejšie fotografie NASA získa už čoskoro z prvých letových testov stroja.

Zdroj: Space, NASA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú