Hackeri ukradli z platformy digitálne meny v objeme vyše 600 miliónov dolárov (511,86 milióna eur). V stredu nebolo ešte jasné, či ide o jednu z najväčších krádeží kryptomien v dejinách alebo či hackeri touto drastickou akciou chceli poukázať na slabiny technického protokolu.

Aktualizácia 12. augusta:

Najväčší hackerský útok a krádež v kryptomenovom svete naberá na obrátkach. Útočníci sa nečakane rozhodli vypočuť žiadosť Poly Network, ktorej zabezpečenie prelomili a odcudzili stovky miliónov dolárov v kryptomenách. Po správe na Twitteri, v ktorej poškodená platforma objasnila, aké problémy so zákonom hackerom hrozia, môže dôjsť k vráteniu všetkých kryptomien, informuje The Verge.

Zdá sa tak, že správa adresovaná útočníkom zafungovala a ktokoľvek, kto stál za týmto najväčším útokom a krádežou v dejinách kryptomien, zrejme vráti svoj „lup“ späť. Hacker alebo hackeri zverejnili reťazec správ pomocou textu v transakciách, v ktorom uvádzajú, že sú pripravení odcudzené prostriedky vrátiť. Potrebujú však nájsť spôsob, akým ich pošlú späť na platformu.

Poly Network následne zaslala adresu, na ktorú majú byť kryptomeny odoslané. Krátko na to začali prichádzať prvé transakcie a ešte včera útočník vrátil prvých 5 miliónov dolárov. Najprv však platforme zaslal kryptomeny o nízkej hodnote so správou, že začne „dumpingom shitcoinov“.

Momentálne prebieha analýza celého prípadu. Objavili sa aj viaceré teórie bezpečnostných spoločností o tom, ako mohli útočníci zneužiť chybu v platforme a odcudziť kryptomeny. Podľa bezpečnostného tímu BlockSecTeam mohol byť útočník schopný podpísať transakcie legitímnym privátnym kľúčom alebo zneužiť chybu na podpísanie prevodu. Podľa Poly Network bola zneužitá chyba medzi dvomi kontraktmi.

Je však pravdepodobné, že ukradnuté tokeny budú aj napriek vráteniu bezcenné, nakoľko ich môže kryptokomunita pridať na čiernu listinu. Stalo sa tak už v prípade prvých tokenov o hodnote 33 miliónov dolárov, no nie je jasné, ako sa situácia vyvinie v prípade zvyšných tokenov. Doteraz zmrazené boli tokeny USDT, ktoré spravuje Tether. Mnohé z ďalších sú však decentralizované, čo znamená, že nemá kto presne rozhodnúť o tom, čo sa s nimi stane ďalej.

Pôvodný článok z 11. augusta:

Poly Network uviedla na Twitteri, že neznámi útočníci prelomili jej zabezpečenie a previedli vklady desaťtisícov zákazníkov na iné účty. Firma to označila za „najväčšiu krádež v dejinách kryptomien“.

Poly Network spája viacero blockchainov, takže používatelia môžu vymieňať krypotomeny cez viacero systémov. Firma vyzvala hackerov na komunikáciu a požadovala od nich vrátenia ukradnutých aktív.

Útok sa dotkol viacerých blockchainov. Podľa portálu Cryptonews ide predovšetkým o druhú najväčšiu krytomenu, keď hackeri ukradli ethereá v objeme 273 miliónov dolárov z Binance Smart Chain. Ďalších okolo 85 miliónov dolárov ukradli hackeri zo siete Polygon.

Ďalšie články o kryptomenách:

Zdroj: TASR, The Verge

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú