Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Google si pre používateľov emailovej služby Gmail pripravil novinku. Používatelia dostanú možnosť odmietnuť poskytovanie dát spoločnosti. Gmail sa začal ľudí na Slovensku pýtať, či súhlasia s poskytovaním používateľských dát Googlu. Ak odmietnu, v službe prídu o smart funkcie.

Doplnené 14. decembra 2020

Spoločnosť Google využíva používateľské dáta pre sprístupnenie smart funkcií vo svojich službách dlhodobo. Kvôli nátlaku úradov však aktuálne používateľov o tejto praktike v Gmaili informuje a pre lepšiu transparentnosť dáva ľuďom na výber. O žiadne skutočné vydieranie, ako mylne a nepravdivo uvádza známe slovenské médium, sa nejedná.

Používatelia Gmailu sa tak môžu v týchto dňoch stretávať s novým upozornením, v ktorom ich Google o využívaní ich dát detailne informuje. Pokiaľ sa používateľ tohto emailového klienta rozhodne využívať smart funkcie Gmailu naďalej, je potrebné povoliť možnosť „Pokračovať s inteligentnými funkciami. V takom prípade bude Google naďalej využívať používateľské dáta, ktoré sú pre fungovanie jeho chytrých funkcií v Gmaili potrebné.

Vďaka tomu tak bude môcť využiť filtrovanie a kategorizáciu správ, prediktívny text či súhrnné karty nad správami. Stále je tu však možnosť „Vypnúť inteligentné funkcie“, ktorá zamedzí využívaniu používateľských dát pre smart funkcie Gmailu. Po výbere tejto možnosť nebude Google môcť pristupovať k potrebným dátam pre smart funkcie, a teda ich používateľ nebude môcť ďalej využívať.

Takýmto spôsobom fungoval Gmail aj doteraz, avšak po novom s tým Google používateľov oboznamuje transparentnejšie. Tí si mohli zbieranie používateľských dát pre smart funkcie vypnúť aj predtým, no emailová služba túto možnosť nepretláčala tak transparentne ako teraz.

Pôvodný článok z 10. decembra 2020

Pre lepšiu personalizáciu služieb Google využíva dáta od ľudí a informácie o tom, ako jeho produkty využívajú. Teraz majú používatelia možnosť obmedziť prístup giganta k svojim údajom v rámci Gmailu. Zmena, ktorú by si mohol nejeden pochvaľovať, však má odvrátenú stránku.

Pokiaľ totiž používateľ nesúhlasí s poskytovaním dát Googlu, nebude môcť využívať chytré funkcie v Gmaili a z jeho mailovej schránky sa stane neprehľadný súbor správ, ktoré nebudú ani len roztriedené do kategórií.

Okrem toho Google v takom prípade vypne aj automatický návrh odpovedí, vyplňovanie kalendára, či také karty pre sledovanie zásielok a z Gmailu sa stane prakticky „hlúpa“ mailová služba. Je však len na používateľovi, aby si vybral, či chce využiť smart funkcie za cenu poskytovania svojich dát Googlu, alebo príde o doterajšie možnosti v Gmaili.

Zdroj: Vlastný, Google

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú