V tomto texte boli použité aj materiály TASR.

Na Slovensku azda nie je týždňa, kedy by sa neobjavila nejaká kauza, ktorá dostane spoločnosť do varu. V posledných dňoch sa objavil nový prípad, ktorá sa týka šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS), Pavla Gašpara. Predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka verejne obvinil Gašpara z písania návrhu na jeho odvolanie z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR.

Gašpar však tieto obvinenia rázne odmieta a vysvetľuje, že za jeho menom v dokumente stojí „rodinná licencia“ Microsoft Office, ktorú používa spolu so svojím otcom, podpredsedom NR SR Tiborom Gašparom.

Šimečkove obvinenia a reakcia Gašpara

Michal Šimečka na sociálnej sieti Facebook v statuse tvrdí, že šéf SIS je pravdepodobným autorom dokumentu, ktorým sa poslanci Smeru-SD a SNS snažia o jeho odvolanie z funkcie. Na základe tohto odhalenia Šimečka vyzval Pavla Gašpara, aby odstúpil zo svojej pozície. Podľa neho by akýkoľvek pokus šéfa tajnej služby zasahovať do politických otázok znamenal jasné zneužitie moci a konflikt záujmov.

Gašpar na tieto obvinenia reagoval veľmi rýchlo a označil ich za „pseudokauzu“. Vysvetlil, že rodina Gašparovcov má zakúpenú licenciu Microsoft Office, ktorá umožňuje používanie na viacerých zariadeniach. Podľa neho je teda prirodzené, že jeho meno sa objavilo vo vlastnostiach dokumentu, ktorý vytvoril jeho otec, Tibor Gašpar.

„Keby môj syn ten návrh naozaj písal, bol by som naňho hrdý,“ poznamenal Tibor Gašpar s istou dávkou irónie. „Zdieľajú s otcom spoločný e-mail, kam chodí pošta pre SIS aj parlament? Zdieľa šéf SIS so svojim otcom aj spoločné úložisko dokumentov? Chystá sa požičať svojmu otcovi aj licenciu na odpočúvací systém Pegasus?“ zakontroval mu v spomínanom statuse šéf Progresívneho Slovenska, ktorý na Facebooku uverejnil aj video, ako sa dostať k dokumentu.

TASR - Jaroslav Novák
Možné porušenie demokratických princípov

Situácia, v ktorej sa nachádza Pavol Gašpar, otvára otázky o transparentnosti a profesionalite vládnych inštitúcií. Ak by sa potvrdilo, že šéf SIS napísal návrh na odvolanie politika, znamenalo by to vážne porušenie demokratických princípov.

SIS má za úlohu chrániť národnú bezpečnosť a nie slúžiť ako nástroj na politické hry či zastrašovanie oponentov. Takéto konanie by mohlo podlomiť dôveru občanov v štátne inštitúcie a naznačiť, že vláda uprednostňuje umlčiavanie svojich kritikov pred čestným čelením legitímnym obvineniam.

TASR - Pavol Zachar

Schôdza bude čoskoro

Šimečka apeloval na poslancov Smeru-SD a SNS, ktorí podali návrh na jeho odvolanie, aby poskytli ďalšie vysvetlenie. Tvrdí, že ide o pokus zakryť ich vlastné škandály a odvrátiť pozornosť od skutočných problémov, na ktoré upozorňuje opozícia.

Obvinenia voči Šimečkovi zahŕňajú údajné čerpanie štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke, a podozrenia z manipulácie pri prideľovaní týchto dotácií. Politici za Smer-SD a SNS tiež poukazujú na jeho údajné prepojenie s organizáciami, ktoré organizovali protesty proti vedeniu rezortov kultúry a spravodlivosti.

Mimoriadna schôdza NR SR na tému Šimečkovho odvolania by sa mala konať do siedmich dní od podania návrhu. Celá kauza tak bude mať svoj vývoj v najbližších dňoch, pričom verejnosť i politickí analytici budú s napätím sledovať, ako sa situácia vyvinie a či budú objasnené všetky okolnosti.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú