Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Talianska firma za 24 hodín navrhla a s pomocou 3D tlačiarne vyrobila sto dýchacích ventilov pre nemocnicu v meste Brescia. Ventil využívajú pacienti na jednotke intenzívnej starostlivosti, ktorí potrebujú dýchacie prístroje. V nemocnici sa nachádza 250 pacientov s koronavírusom a ventily môžu fungovať nepretržite maximálne osem hodín. Výroba produktu stojí menej ako jedno euro a návrh prototypu trval tri hodiny.

Novinárka Nunzia Vallini sprostredkovala kontakt medzi nemocnicou a riaditeľom firmy Isinnova Cristianom Fracassim po tom, ako sa dozvedela, že pôvodný dodávateľ nedokáže včas poskytnúť nové ventily. Do zariadenia sa vydal spolu s technickým inžinierom Alessandrom Romaiolim, aby si pozreli ventily a o tri hodiny neskôr sa vrátili s prototypom. „Otestovali ho na pacientovi a povedali nám, že funguje dobre. Bežali sme naspäť do našej kancelárie a začali sme tlačiť ďalšie,“ povedal Romaioli pre BBC News.

Dvojica sa následne spojila s firmou Lonati, ktorá má tiež 3D tlačiarne, aby tak čo najskôr poskytli potrebný počet ventilov. Isinnova má šesť tlačiarní a výroba jedného kusu trvá približne hodinu. Pracujú zadarmo, no s návrhom produktu sa neplánujú podeliť s verejnosťou. Fracassi potvrdil, že výroba nie je jednoduchá a o ventily ich požiadala aj druhá nemocnica. „Nespali sme dva dni. Snažíme sa zachrániť životy,“ dodal.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú