Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Najväčšia sociálna sieť sveta podala na súd žalobu proti dvom vývojárom aplikácie, ktorá zneužívala platformu pre reklamy na Facebooku. Ide o prvý prípad svojho druhu, kedy spoločnosť zažalovala iných vývojárov z podvodu, informuje The Verge. Inkriminovaných vývojárov Facebook obvinil z inštalácie malvéru do Android smartfónov, ktorý mal úmyselne generovať falošné kliknutia na reklamy.

Podvodná aplikácia je dostupná vo virtuálnom Obchode Play, odkiaľ si ju môžu stiahnuť aj bežní používatelia. Spolu s ňou je do smartfónov nainštalovaný aj malvér, ktorý sa stará o generovanie kliknutí na reklamy bez vedomia obetí. Zárobky z tejto podvodnej činnosti následne putovali vývojárom z Hong-Kongu a Singapuru. Facebook zverejnil oficiálne stanovisko aj na svojom blogu. Podľa informácií TechCrunch si túto podvodnú aplikáciu stiahlo viac ako 207 miliónov ľudí.

Hoci sa Google snaží takéto tituly vo svojom obchode eliminovať, stále sa nájde dostatok aplikácií, ktoré môžu používateľom a ich smartfónom uškodiť. Facebook týchto vývojárov na svojej sieti zablokoval, no Google má podvodnú aplikáciu údajne stále zaradenú vo svojom Obchode Play a celú situáciu odmietol komentovať. Sociálna sieť už pritom odškodnila aj poškodených zadávateľov reklamy.

Zdroj: The Verge, TechCrunch 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú