Cena etherea sa v piatok dostala nad 4 000 dolárov (3 369,27 eura) prvýkrát od 15. mája.

Motorom posilňovania druhej najväčšej kryptomeny po bitcoine je podľa analytikov frenetický dopyt po NFT. Ethereum sa v priebehu uplynulých 15 dní zhodnotilo približne o 25 %.

V piatok okolo 18.30 h SELČ sa podľa CoinMarketCap predávalo s plusom asi 5,20 % po 3 977,17 dolára. Bitcoin sa obchodoval so ziskom približne 2 % po 50 648,61 dolára.

Šéf spoločnosti Enigma Securities Joseph Edwards uviedol, že príčinou vysokého dopytu po ethereu je veľký záujem investorov o NFT, z ktorých mnohé sú založené na blockchaine Ethereum. „Stále je to primárne NFT boom, ktorý nepriamo ženie trhy.“

Čo je NFT, alebo Non-fungible token?

Non-fungible token alebo v preklade nezameniteľný token je súbor údajov zohľadnený v blockchaine, ktorý je v súčasnosti často reprezentovaný umením. Môže ale ísť o akýkoľvek súbor, kresbu, GIF, skladbu, článok alebo predmet vo videohre, ktoré si kúpiš, najčastejšie práve za ethereum.

Transakcia a to, že je súbor v tvojom výhradnom vlastníctve, zostane navždy zapísané v zabezpečenom blockchaine. NFT predmety ale možno aj predávať a svoje ethereum, doslova uchované v umení, môžeš týmto spôsobom „vytiahnuť“ a opäť premeniť napríklad aj na doláre.

Ako sme písali už v minulosti, NFT sa predávajú aj za stovky tisíc dolárov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú