Nemusíš byť fanatikom do kryptomien, aby ti meno Satoshi Nakamoto niekoho nepripomínalo. Pseudonym osoby alebo skupiny, ktorá vytvorila protokol pre najväčšiu kryptomenu, patrí medzi najbohatších ľudí na svete, avšak doposiaľ nikto nepozná jeho skutočnú identitu.

Kto je záhadným tvorcom bitcoinu?

Nedávno sa na túto tému v podcaste Lexa Fridmana rozhovoril aj Elon Musk, ktorý odmietol „obvinenia“, že by on stál za týmto pseudonymom. Na tému upozornil portál Business Insider.

Po chvíľke premyšľania však uviedol, že hoci s istotou nevie, kto je tajomným tvorcom, nazdáva sa, že by to mohol počítačový expert Nick Szabo.

Podľa Muskových slov je Szabo minimálne viac ako ktokoľvek iný zodpovedný za vývoj myšlienky stojacej za bitcoinom. S tým zrejme súhlasia aj lingivsti, ktorý ešte v roku 2014 uviedli, že zhoda medzi Szabovym štýlom písania a bitcoinovým „whitepaperom“ je priam neuveriteľná.

Szabo však všetky tieto obvinenia už dlhú dobu odmieta. To sa, ale nedá tvrdiť o rodine Davida Kleimana, ktorá žalovala bývalého obchodného partnera Craiga Wrighta o kontrolu nad ich spoločným majetkom.

Brat Davida Kleimana totiž tvrdí, že jeho zosnulý súrodenec spolupracoval s Wrightom na tvorbe a ťažbe bitcoinu v jeho skorých začiatkoch, a teda má mať jeho rodina nárok na polovicu celého majetku. I keď sám Wright už viackrát o sebe tvrdil, že je skutočným tvorcom bitcoinu, jeho slová neberie vážne ani verejnosť, ani kryptokomunita.

Advokát rodiny zosnulého Kleimana vo svojom prehlásení tvrdil, že sám Wright informoval jeho rodinu o vytvorení revolučného duševného vlastníctva, teda bitcoinu, na ktorom mal spolupracovať s Craigom Wraightom. Napriek tomu Wraight odmietol dať jeho rodine podiel. Hoci vo výsledku musí Wraight zaplatiť mastné odškodné, po rozhodnutí súdu cítil veľkú úľavu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú