Americký zábavný a mediálny koncern Walt Disney začal v pondelok prepúšťať tisíce zamestnancov v rámci plánu na zrušenie približne 7 000 pracovných miest tento rok. Ide o druhé z očakávaných troch kôl prepúšťania, uviedol Disney vo vyhlásení. Jeho cieľom je znížiť náklady a zlepšiť efektivitu. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Miliardové straty

Prvé kolo znižovania pracovných miest na 220 000 sa uskutočnilo v marci. Toto kolo potrvá do štvrtka (27. 4.) a zasiahne približne 4 000 ľudí, uviedla spoločnosť. Prepúšťanie je súčasťou plánu generálneho riaditeľa Boba Igera ušetriť 5,5 miliardy USD (5 miliárd eur) ročne na nákladoch.

Spoločnosť sa snaží zamerať sa viac na franšízy a dobre známe značky a zredukovať divíziu Disney Entertainment, do ktorej patria televízia a film. Škrty sa dotknú aj sídla spoločnosti v Burbanku v Kalifornii a zasiahnu tiež Connecticut, kde sídlia športové siete ESPN. Zamestnancov v zábavných parkoch to však neovplyvní, uviedla spoločnosť.

Tretie kolo prepúšťania by malo prísť pred začiatkom leta. Disney sa snaží obmedziť straty na svojej vlajkovej lodi, streamovacej službe Disney+, ktorá debutovala v roku 2019. Pozornosť analytikov z Wall Street sa odvtedy presunula od nárastu počtu predplatiteľov k ohromujúcim nákladom na prevádzkovanie online videoplatforiem.

Problémy Disney+, ako i ďalších veľkých hráčov, sú však omnoho zložitejšie a detailne sa im venujeme v samostatnej téme.

Iger sa vrátil do čela Disney v novembri po tom, ako spoločnosť zverejnila štvrťročnú stratu 1,47 miliardy USD vo svojej streamovacej vetve, ktorá zahŕňa aj podiely v produktoch Hulu a ESPN+.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú