Satelitná konštelácia Starlink, ktorá spadá pod Muskovu spoločnosť SpaceX, opäť pristupuje k zmene svojej cenovej politiky, informuje CNET. Tentoraz je dôvodom hustota využívania terminálov, na ktorú sa zákazníci sťažujú už dlhšiu dobu.

Regulácia hustoty

Problémom satelitného internetu je, že ak je na určitej ploche pomerne vysoká hustota pripojených terminálov, sú pripojené na internet len cez malé množstvo satelitov, ktoré je práve nad nimi. V niektorých oblastiach Spojených štátov, kde je Starlink najpopulárnejší, to spôsobovalo problémy a to do takej miery, že sa táto služba stala pre niektorých zákazníkov absolútne nepoužiteľnou.

Starlink preto zavádza novú cenovú politiku a kým doteraz platili zákazníci v USA za klasickú službu mesačný poplatok 110 amerických dolárov (USD), v oblastiach s nižším dopytom budú platiť už len 90 USD.

Starlink/SpaceX

Vo vyťaženejších oblastiach si ale priplatia 10 USD navyše oproti pôvodnej cene, teda celkovo 120 USD mesačne. Percentuálne sa síce nejedná o veľkú cenu, avšak pri veľkom počte zákazníkov môže priniesť požadovanú zmenu a odľahčenie dopytu v niektorých oblastiach.

Ako ale podotýka ArsTechnica, v praxi to paradoxne znamená, že zákazníci s najpomalším pripojením zaplatia najvyššiu cenu, teda aspoň kým sa situácia nezlepší.

Na Slovensku sa pôvodná cena mesačného poplatku pohybovala na úrovni 99 €, avšak vďaka minuloročnej zmene cien klesla na 60 €, na ktorých sa zatiaľ drží. Ceny sa tak líšia od konkrétnej krajiny, pričom Slovensko má výhodu pomerne nízkeho dopytu a dobrého pokrytia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú