Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čínska sonda Tianwen-1 sa dostala na orbitálnu dráhu Marsu ešte 10. februára. Pripravuje sa aj na zostup na povrch, kde by mala pristáť už o niekoľko týždňov. Ešte pred pristátím na planéte poslala na Zem ďalšie úchvatné zábery planéty. Takto vyzerá Mars z jej pohľadu, informuje Futurism.

Tianwen-1 je prvou samostatnou misiou Číny, ktorá sa po úspešnom dolete na orbitu Marsu stala v poradí len 6. krajinou, ktorej sa to podarilo. Dlhé týždne zatiaľ sonda obieha okolo planéty a pomaly sa pripravuje na zostup, pri ktorom sa na marťanskú pôdu dostane modul s vlastným roverom. K tomuto momentu by malo prísť už v máji.

Doteraz sonda Tianwen-1 pri svojom pozorovaní Marsu poslala na Zem niekoľko unikátnych záberov. V marci napríklad poslala fotografie, ktoré zachytávajú krátery, duny či severný pól Marsu. Už krátko po dolete na obežnú dráhu planéty sonda taktiež poslala aj prvé video.

Najnovšie sa ale čínska sonda podelila o fotografie samotnej planéty, ktoré zachytila zo vzdialenosti 11 000 km. Farebné snímky zobrazujú Mars v celej jeho kráse. Fotky boli vytvorené separátne nad severnou a južnou časťou planéty 16. a 18. marca, pričom zachytávajú jej osvetlenú hemisféru.

Zdroj: Futurism, Space

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú