Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

NASA a Európska vesmírna agentúra (ESA) sa už roky pripravujú na dopravenie marťanských vzoriek na Zem, Čína ich však zrejme predbehne a to hneď o dva roky, informuje Futurism. Vzhľadom na výsledky v posledných rokoch má tento ázijský gigant reálnu šancu to dokázať.

V porovnaní s misiou NASA a ESA pôjde o oveľa jednoduchší projekt, keďže rover nebude zbierať vzorky z rôznych miest na Marse a bude vyžadované len jedno pristátie na Marse. V prípade úspechu pôjde o vôbec prvé vzorky z Marsu, ktoré sa podarilo dopraviť na Zem.

Misia Tianwen-3 pozostáva zo štartov dvoch rakiet. Čchang-čeng 5 (Dlhý pochod 5) vynesie pristávací a vzletový modul, Čchang-čeng 3B (Dlhý pochod 3B) zase orbiter a návratový modul. Pôvodne Čína počítala s raketou Čchang-čeng 9, veľkosťou a výkonom porovnateľnú s gigantami ako SLS, Starship či Saturn V.

Misia má pristáť na Marse v septembri 2029 a vrátiť za na Zem v júli 2031, píše SpaceNews. Jedná sa síce o veľmi rizikovú misiu, ktorá môže zlyhať prakticky kdekoľvek, avšak v prípade úspechu sa zapíše do histórie ako jeden z najdôležitejších míľnikov vesmírneho prieskumu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú