Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čína v nedeľu večer úspešne vykonala test antibalistickej strely, ktorý bol súčasťou pokračujúceho vojenského úsilia o posilnenie obranných schopností krajiny. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe správy od agentúry Reuters.

Zostreľuje rakety

Čína vykonala pozemný test zachytenia rakiet, ktorý „dosiahol svoj očakávaný účel“, uviedol tamojší silový rezort s tým, že skúška nebola namierená voči žiadnej konkrétnej krajine. Ďalšie podrobnosti ministerstvo neposkytlo. Čínsky expert na bezpečnostnú politiku a jadrové zbrane Tchung Čao pre americkú televíznu stanicu CNN uviedol, že na základe rozlohy uzavretého vzdušného priestoru mohol Peking testovať antibalistický systém typu HQ-19, ktorý je podobný systému THAAD americkej výroby, píše CNN.

Obranný systém THAAD. Zdroj: US Army

Okrem obranných raketových systémov však Čína vyvíja aj útočné systémy, ako niekoľkokrát testované hypersonické strely. Jedna takáto strela údajne nedávno obletela Zem, no ako sa napokon ukázalo, zrejme sa nejednalo o žiadnu zbraň a miesto toho šlo o test kozmickej lode.

Vyvíja všetky možné zbrane

Nový systém je raketový komplet slúžiaci predovšetkým na obranu proti balistickým raketám krátkeho a stredného doletu. Čína spoločne s Ruskom opakovane vyjadrila nesúhlas s rozmiestnením systému THAAD v Južnej Kórei.

Peking podľa Reuters zintenzívňuje výskum všetkých druhov striel. Testuje napríklad rakety schopné zničiť satelity na obežnej dráhe Zeme, ale aj pokročilé balistické strely s jadrovými hlavicami. Ide o súčasť ambiciózneho programu, na ktorú osobný osobne dohliada prezident Si Ťin-pching.

Štátne médiá uviedli, že Čína vykonáva testy protiraketového systému minimálne od roku 2010. Peking tvrdí, že takáto technológia je potrebná pre národnú obranu a bezpečnosť. Okrem rakiet proti satelitom sa Čína chváli aj špeciálnymi zariadeniami, ktoré dokážu sledovať satelity celé mesiace a zneškodniť ich v správny moment tak, aby to vyzeralo ako nehoda.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú