Čína v utorok predstavila svoj rozsiahly plán, ktorý by mal krajinu do roku 2050 posunúť medzi globálnych lídrov vo výskume vesmíru. Tento zámer zverejnila Čínska akadémia vied, pričom ho sprístupnila aj zahraničným agentúram, vrátane agentúry AP.

V posledných rokoch Čína dosiahla významný progres v oblasti vesmírneho výskumu. Nielen, že vybudovala vlastnú vesmírnu stanicu na obežnej dráhe Zeme ale dokonca v rámci úspešnej misie sa jej podarilo zozbierať vzorky z povrchu odvrátenej strany Mesiaca. Tento pokrok jasne poukazuje na to, že Peking chce hrať dôležitú rolu v globálnom výskume vesmíru a posunúť tak svoju krajinu na popredné priečky v tejto oblasti.

Čína zvyšuje svoje vesmírne ambície

Nový plán sa zameriava na široké spektrum výskumných cieľov. Zahŕňa skúmanie od čiernych dier, plánované misie na Mars a Jupiter, až po hľadanie planét mimo Slnečnej sústavy, ktoré by mohli byť vhodné pre život. Zároveň chce odhaliť stopy po mimozemských civilizáciách.

Viceprezident Čínskej akadémie vied, Ting Čch‘-piao, však priznáva, že napriek dosiahnutému pokroku je čínsky vesmírny program stále v počiatočnom štádiu. Zdôraznil tiež, že Čína sa v nasledujúcich desaťročiach plánuje zamerať na inovácie, ktoré by mali priniesť významné vedecké prielomy až s medzinárodným dosahom.

Plány do roku 2050 zahŕňajú aj ľudskú posádku na Mesiaci

Jedným z kľúčových cieľov čínskeho vesmírneho programu je vyslanie človeka na Mesiac. Tento ambiciózny krok plánuje Peking uskutočniť do roku 2030. Týmto by sa stal druhou krajinou, po Spojených štátoch, ktorá dostane človeka až na mesačný povrch. Okrem toho plánuje Čína na Mesiaci vybudovať výskumnú stanicu, ktorá by mohla slúžiť ako základňa pre ďalšie vesmírne misie.

Čína sa tak svojimi plánmi snaží ukázať, že je pripravená byť kľúčovým hráčom v oblasti vesmírneho výskumu. Vývoj v tomto sektore bude nepochybne závisieť od úspechu plánovaných misií a technologických inovácií. Tie by mali mať potenciál posunúť globálne hranice poznania vesmíru. S novými projektmi, ako sú misie na Mesiac či Mars, môže Čína významne ovplyvniť budúci vývoj vo vesmírnom výskume. Vd’aka tomu by sa mohol svet priblížiť k ďalším prelomovým objavom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú