Vesmírny odpad je naďalej rastúcim projektom, ktorý podľa expertov predstavuje riziko, i keď len drobné, zranenia človeka v blízkej budúcnosti. Ako upozorňuje Interesting Engineering, najnovší incident nemal ďaleko od tragédie – kus vesmírneho odpadu, pravdepodobne z Medzinárodnej vesmírnej stanice, zasiahol dom v Spojených štátoch.

Prekvapivá sťažnosť

Nedávno sme informovali o poriadne veľkom kuse vesmírneho odpadu, ktorý bol úmyselne uvoľnený z Medzinárodnej vesmírnej stanice a ponechaný na vstup do zemskej atmosféry. Väčšina odpadu mala zhorieť, pád však nebolo možné korigovať a nebolo preto isté, kam môže tento kus, vážiaci až 2,6 tony, dopadnúť.

Ako sa však ukázalo, časť z týchto použitých batérií zrejme dopadla na dom v Naples, na americkej Floride. Na incident upozornil obyvateľ Alejandro Otero, podľa ktorého preletel kus vesmírneho odpadu cez dve poschodia a takmer zasiahol jeho syna. Objekt už údajne vyzdvihla NASA aby posúdila, či ide skutočne o vesmírny odpad.

Opis zatiaľ sedí a hluk nárazu zaznamenala aj bezpečnostná kamera, pričom čas incidentu je podľa tohto záznamu len o 5 minút neskorší, než čas vstupu odpadu do atmosféry. Ak sa potvrdí že ide o predmet patriaci NASA, Otero sa môže dopracovať aj ku kompenzácii za spôsobené škody, dodáva Ars Technica.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú