Vedomie človeka môže byť počas snov schopné prekročiť hranice času a priestoru. Aspoň tak tvrdia vedci. Naznačujú, že sny môžu niekedy slúžiť ako prepojenie s inými realitami, ktoré nám umožňujú zažiť životy našich alternatívnych verzií v paralelných svetoch.

Tradične sa sny považovali za odraz bdelého života. Zobrazovali naše túžby, strachy či skúsenosti. No podľa novej hypotézy môžu sny plniť hlbšiu úlohu. Mohli by byť portálmi do iných dimenzií alebo stavov vedomia. Tento názor je inšpirovaný teóriou mnohých svetov, ktorá predpokladá, že pre každý jav existuje viacero možných výsledkov. Avšak každý sa odohráva v samostatnom vesmíre. O téme informoval portál Interesting Engineering.

Prekračovanie limitov vedomia počas snov

David Leong, hlavný autor štúdie a profesor na Charisma University, tvrdí, že počas spánku môže naše vedomie prekročiť obmedzenia, ktoré v bdelom stave nepoznáme. Spánok nás totiž odpája od logického myslenia a zmyslového vnímania reality. Aj napriek tomu, že vedomie je pre vedu stále záhadou, je možné, že sa správa podobne ako kvantové častice. Tie sú schopné navzájom ovplyvňovať svoje stavy bez ohľadu na vzdialenosť.

Týmto spôsobom by naše vedomie mohlo interagovať s bytím v iných vesmíroch. To by zmenilo náš pohľad na to, čo je vedomie a aké má možnosti. Okrem toho vedci spomínajú koncept kolektívneho nevedomia, ktorý vyvinul psychológ Carl Jung. Podľa neho všetci ľudia zdieľajú určité inštinkty a myšlienky, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Sny by mohli byť spôsobom ako sa naše vedomie napája na túto spoločnú ľudskú skúsenosť.

sen, spánok, vesmírne svety
Pexels

Nie všetky sny sú prepojením s multivesmírom

Leong pripúšťa, že nie všetky sny nás zavedú do paralelných svetov. Podľa neho sú to najmä opakujúce sa živé sny s emocionálnym nábojom a jasnými spomienkami. Tie by mohli signalizovať spojenie s inou verziou nášho ja. Napríklad sen o tom, že stále navštevuješ strednú školu, by mohol odrážať nevyriešené psychologické otázky ale rovnako tak môže naznačovať, že v inom vesmíre si stále študentom.

Iné sny môžu byť naďalej výsledkom práce nášho podvedomia, ktoré spracúva každodenné skúsenosti, obavy a túžby. Zatiaľ však neexistujú jasné dôkazy, ktoré by podporovali túto teóriu. No opakujúce sa sny s výraznými obrazmi môžu byť vhodné na ďalšie skúmanie, pretože by mohli odhaliť niečo viac o našich zážitkoch v alternatívnych realitách.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú