Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V správe sa nachádzajú aj materiály SITA a TASR.

Začíname vo veľkom šetriť energiou. Dôkazom je aj Nová Baňa, kde kvôli vysokým nákladom prechádza verejné osvetlenie do šetriaceho režimu. Konkrétne sa to týka ulíc, ktoré sú vybavené smart osvetlením. Intenzita svietenia sa bude znižovať až o 80 %, informuje Nová Baňa formou oznamu na svojej webovej stránke.

Na jednej z ulíc zároveň vypli každú druhú lampu. Na pláne sú aj ďalšie ulice, a to Školská, Dlhá Lúka, Dodekova a Švantnerova. Mesto zároveň požiadalo občanov o pochopenie situácie. Zároveň však dodali, že z bezpečnostných dôvodov sa bude aj naďalej svietiť na autobusových zástavkách.

Vypínať sa bude aj na ďalších miestach

Nová Baňa nie je jediným mestom, ktoré zaviedlo opatrenia pre šetrenie energiou. Obdobné kroky podstúpili aj v Rimavskej Sobote. Ako informuje portál DSL, mesto sa rozhodlo vypnúť každé druhé svetlo verejného osvetlenia s výnimkou priechodov pre chodcov a miest, kde by bol pohyb po tme nebezpečný.

Mestský úrad Nová Baňa

Od zlých riešení až po tie najlepšie

Spomedzi spomínaných miest najradikálnejšie zakročilo mesto Vysoké Tatry, ktoré v niektorých častiach úplne vypína verejné osvetlenie. Deje sa tak medzi 22:30 a 05:00. Tu sa však rozhodli ušetriť na vianočnej výzdobe a presunúť prostriedky tak, aby sa v máji svietenie obnovilo počas celej noci.

Na úplne opačnom konci spektra je Liptovský Mikuláš. Pomocou moderných stmievačov by mesto mohlo ušetriť od 20 do 30 % nákladov, pričom občania nemajú byť v žiadnej miere obmedzení. Stmievače sú veľmi populárne najmä vo Veľkej Británii, kde dnes ide o štandardnú formu verejného osvetlenia vo väčšine krajiny.

Stmievače využívajú sadu senzorov, ktorá deteguje prítomnosť ľudí a upravujú jas žiarovky podľa potreby. Toto je len jeden z mnohých signálov toho, že Slovensko musíme modernizovať.

Proti stúpajúcim cenám bojuje aj EÚ

Počas dnešného dňa má byť v Štrasburgu predstavený návrh Európskej komisie na zmiernenie dosahov rastúcich cien energií. Vo svojej pracovnej podobe plán mimo iného navrhuje aj zastropovanie cien elektriny, ktorá nepochádza z plynových elektrární, na sume 180 € za MWh.

To však negarantuje, že plán vo svojej aktuálnej podobe prejde. Reprezentanti jednotlivých krajín budú mať viac než dva týždne na to, aby vyladili všetky detaily pred schvaľovacím procesom, ku ktorému by malo dôjsť 30. septembra.

K zastropovaniu by malo dôjsť až na samom konci transakcie, aby sa neovplyvnili indikatívne ceny na burze. Pôvodne sa hovorilo o zastropovaniu na sume 200 € za MWh, no v aktuálnej podobe návrhu táto suma klesla na 180 €.

Slováci si aj tak priplatia

Podľa príspevku, ktorý dal na svoju Facebookovú stránku minister financií Igor Matovič, by si domácnosti mali za elektrinu priplatiť od 7 až po 500 €. Treba však podotknúť, že bezpochyby si najmenej priplatia tí, ktorí splnia podmienku zníženia spotreby o 15 %.

Trhové ceny elektriny uplynulý týždeň klesali. Ako vyplýva z údajov zverejnených pražskou burzou PXE, elektrina s dodávkou na Slovensko v budúcom roku sa v piatok predávala za 552 eur za megawatthodinu.

V pondelok pred týždňom bola cena ešte na úrovni 607 eur za megawatthodinu. Elektrina dosiahla rekord na pražskej burze 26. augusta, keď sa jej cena vyšplhala na 1 001 eur za megawatthodinu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú