Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Už na konci februára Fontech informoval, že SWAN, Telekom a UPC zo svojej ponuky televíznych služieb na Slovensku vyradili ruský spravodajský kanál RT. Vtedy išlo o dobrovoľné rozhodnutie operátorov, ktorí tak reagovali na všeobecný konsenzus, že štátom kontrolovaná sieť, známa aj pod starším názvom Russia Today, šíri ruskú propagandu a nepravdivé informácie o ruskej invázii na Ukrajine.

Teraz je však situácia iná, od 1. marca sa na zákaze vysielania RT a blokovaní správ agentúry Sputnik vrátane všetkých ich jazykových mutácií dohodla Rada Európskej únie (rada ministrov všetkých členských krajín vrátane SR).

Zakročil aj NBÚ

Národný bezpečnostný úrad SR preto „požiadal“ TV providerov na území Slovenska, aby vykonali blokovanie podľa európskeho predpisu, informuje na svojom webe. Povinnosť pre prevádzkovateľov sa vzťahuje na káblové aj satelitné televízie, IP-TV, poskytovateľov internetových služieb, internetové platformy aj na aplikácie na zdieľanie videí – videá kanála RT si už nepozrieš ani na YouTube.

Podľa NBÚ má ísť o dočasné obmedzenie, „kým Rusko neprestane vykonávať dezinformačné a manipulatívne aktivity proti Európskej únii“.

„Systematická manipulácia s informáciami a dezinformácie zo strany Kremľa sa uplatňujú ako operačný nástroj v útoku na Ukrajinu. Predstavujú závažnú a priamu hrozbu pre verejný poriadok a bezpečnosť Únie,“ vyhlásil na margo rozhodnutia vysoký predstaviteľ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

Legálne alebo nie?

Ako informovalo Politico, blokovanie ruských médií vzbudzuje otázniky, či nejde o cenzúru a obmedzovanie slobody slova. RT už zákaz stihla napadnúť na Všeobecnom súde EÚ v Luxemburgu.

Predstavitelia západných krajín však takéto porovnávanie odmietajú: „Počujem debatu o slobode slova, ale toto nie je ekvivalent k žiadnemu médiu fungujúcemu na francúzskom alebo európskom trhu. Mať médiá, ktoré sú štruktúrované ako štafeta Kremľa v našich demokraciách v časoch vojny, to nemôžeme akceptovať,“ povedal minister európskych záležitostí Clément Beaune pre francúzske rádio Europe 1.

„Rozhodnutie EÚ zohľadňuje základné práva a slobody ukotvené v Charte základných práv,“ tvrdí aj slovenský NBÚ.

Obe nariadenia Rady EÚ, na základe ktorých k blokovaniu RT a Sputniku dochádza, sú dostupné aj v slovenčine TU a TU.

„Rada (…) zdôraznila potrebu ďalej posilniť odolnosť Únie a členských štátov, ako aj ich schopnosť bojovať proti hybridným hrozbám vrátane dezinformácií. (…) pričom tieto reakcie môžu zahŕňať preventívne opatrenia, ako aj uloženie povinnosti znášať náklady nepriateľským štátnym a neštátnym subjektom.

S cieľom odôvodniť a podporiť svoju agresiu voči Ukrajine sa Ruská federácia zapájala do nepretržitých a koordinovaných propagandistických akcií zameraných na občiansku spoločnosť v Únii a susedných krajinách, pričom vážne skresľovala fakty a manipulovala s nimi. Uvedené propagandistické činnosti sa uskutočňovali prostredníctvom viacerých médií pod neustálou priamou alebo nepriamou kontrolou vedenia Ruskej federácie.

Takéto opatrenia predstavujú závažnú a priamu hrozbu pre verejný poriadok a bezpečnosť Únie,“ vyberáme kľúčové body z nariadenia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú