Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Miliardári sa v uplynulých rokoch čoraz viac pozerajú na cesty do vesmíru. Dvaja najbohatší muži sveta so svojimi firmami rozbehli akési „vesmírne preteky“, v ktorých súperia o dôležité kontrakty s NASA a demonštrujú vlastné rakety počas veľkolepých letov.

Muskov a Bezosov plán sa však nepozdáva Billovi Gatesovi, ktorý stále tvrdí, že predtým, ako by sa mal človek stať medziplanetárnym druhom, má dosť práce tu na Zemi. Svoje slová opätovne potvrdil aj v rozhovore pre CNN, v ktorom sa vyjadril, že sa do vesmírnych pretekov miliardárov nezapojí.

Miesto toho, aby míňal svoje miliardy na budovanie vesmírnej spoločnosti a lety do vesmíru, chce Gates podľa jeho slov na Zemi vymiesť zákerné choroby v chudobných častiach sveta, ktoré stále postihujú množstvo ľudí. Vo svojom ušľachtilom pláne túži zastaviť šírenie malárie či tuberkulózy.

Verí totiž, že to, čo robia momentálne miliardári s vesmírnymi firmami, nemá zásadný prínos pre širokú spoločnosť a ich plány nie sú filantropicky motivované. Podľa Gatesa by mali miliardári ako Musk a Bezos nájsť skôr spôsob, ako vrátiť svoje bohatstvo spoločnosti nejakými významnými spôsobmi, ktoré zanechajú veľkú stopu.

Zakladateľ Microsoftu pre tento účel založil so svojou už bývalou manželkou Melindou nadáciu Bill and Melinda Gates Foundation. Len nedávno sa im pritom v spojení s vládnym úradom Crown Prince Court v Abú Zabí podarilo vykoreniť onchocerkózu, ľudovo prezývanú riečnu slepotu, ktorú spôsobujú v subsaharskej Afrike parazitné hlísty. V roku 2022 by chcel so svojou nadáciou pomôcť poraziť a vymiesť aj detskú obrnu.

Zatiaľ čo sa tak Musk s Bezosom a aj Richardom Bransonom „naháňajú“ vo vesmírnych pretekoch, Gates sa sústredí na to, aby priniesol lepší život ľuďom tu na Zemi. Svoje presvedčenie pritom potvrdil už niekoľkokrát v minulosti, napríklad aj v septembri počas rozhovoru v šou The Late Late Show s Jamesom Cordenom, podotkol Business Insider.

Rozhodne však nie je zlé, ak sa najbohatší ľudia sveta sústredia na rôzne projekty, ktoré môžu v budúcnosti nielen vyliečiť ľudí, ale ich aj poslať do vesmíru a spraviť z nich medziplanetárny druh. Diverzifikované plány miliardárov tak môžu vo výsledku pomôcť ľudstvu vo viacerých smeroch súčasne.

Zdroj: CNN, Business Insider

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú